ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Приветствие на Българския патриарх Неофит при откриване Съвещанието на Предстоятелите на Поместните православни църкви - Фенер, 06.03.2014г.

06 март 2014 10:30, Българска Патриаршия
Всеправославно съвещание, Фенер, 6.03.2014г.

ВАШЕ ВСЕСВЕТЕЙШЕСТВО,

ВАШИ СВЕТЕЙШЕСТВА,

ВАШИ БЛАЖЕНСТВА,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ДОСТОЧТИМИ ЦЪРКОВНИ ЕКСПЕРТИ И СЪВЕТНИЦИ,

ПОЧИТАЕМО СВЕЩЕНО СЪБРАНИЕ,

 

С трепетни вълнения прекрачваме отново прага на светата Константинополска и Вселенска Патриаршия, от която в далечните дни приехме благовестието и първото си наставничество в спасителната вяра в Христа Иисуса и Неговото Евангелие! А само два дни ни делят от 4 март – деня, когато според Божия спасителен промисъл и съизволението на Светейшата катедра на Константинопол – Новия Рим, преди 1144 г. беше учредена и първата Българска архиепископия със седалище в нашата старопрестолна Плиска.

И ето, че и днес, преживяла бурите на не едно и две изпитания, Църквата-Майка – Константинополската Вселенска Патриаршия – продължава да бъде пазителка на чистото и непримесено учение на вярата, „стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15). Ето, че и днес първенствуващата по чест катедра на Първозвания сред апостолите, свети Андрей, заедно с всички нас неизменно свидетелства пред света за истинността на вярата, „веднъж завинаги предадена на светиите” (Иуда. 3) и продължава да бъде радетел за всеправославното единство.

Днес сме се събрали по важен повод, свързан с много десетилетия наред подготвяния от Поместните църкви Свят и Велик Събор на Православната църква, чието свикване – поради обстоятелства и причини от най-различен характер – беше отлагано толкова дълго време. Надяваме се и вярваме, че решенията, които предстои да се вземат тук от Светейшите и Блаженейши Предстоятели на св. Поместни църкви, ще бъдат съгласни с волята на Светия Дух – за благото на едната, свята, съборна и апостолска Църква и на целия православен свят! Православните, а и всички християни по целия свят с право очакват от нас общо свидетелство в духа на изконните истини на вярата, които светата Православна църква е запазила най-чисти и неповредени, а това ни задължава в любов да преодолеем различията и да покажем на дело, че в тази именно неизменна любов сме верни Христови ученици (Йоан. 13:35).

Бог на мира и любовта и единството в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

~*~

Фенер, Истанбул, 6 март 2014 г.

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »