ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Всеправославният синаксис взе решение ВСЕПРАВОСЛАВЕН СЪБОР да се проведе през 2016г.

07 март 2014 18:41, Българска Патриаршия
Всеправославно съвещание, Фенер, 7.03.2014г.

Всеправославният синаксис във Фенер, председателстван от Константинополския вселенски патриарх, днес стигна до решението Велик Събор на Православните църкви да се осъществи през 2016 г. в Константинопол (дн. Истанбул).

Всяка една от Православните църкви ще бъде представлявана от 20 архиерея. Всяка една ще има право на един глас и решенията ще се взимат само при пълно единогласие (т.е. и само една поместна църква да не е съгласна, решението на мнозинството няма да се приема).

Междувременно ще се състави Подготвителна комисия, възглавявана от епископ, която да подготви всички детайли по осъществяването на Събора.

Вселенската патриаршия изразява своето желание Светият и Велик Всеправославен събор, който реално ще бъде първият от векове насам, да се проведе в историческата църква „Св. Ирина” - старинният катедрален храм, намиращ се непосредствено до „Св. София”, където е проведен Вторият Вселенски събор (IVв.).

За отбелязване е, че днес преди втората част на сутрешната сесия, по време на почивката, патриарх Вартоломей и патриарх Кирил проведоха продължителен разговор в патриаршеския кабинет.

Източник: От Истанбул – Amen.gr

 

 

Снимки

Старинният катедрален храм "Св. Ирина", Истанбул
« предишна новинаследваща новина »