ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия в Алботинския скален манастир

11 октомври 2009 16:56, Видинска митрополия
Aлботински манастир

На 11 октомври 2009 г. Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий отслужи света Литургия в църквата „Възкресение Христово” на Алботинския скален манастир. В службата взеха молитвено участие поклонническа група от гр. Видин и християни от околните села.

С благословението и по инициатива на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан предстои възобновяване на тази забележителна средновековна света обител.

Алботинският скален манастир е разположен на територията на Кулска духовна околия и се намира в местността Алботин (Албутин), по течението на река Тополовец между селата Градец и Раброво.

Наименованието „Алботински” идва от несъществуващото днес село със същото име, което се споменава в съкратен регистър на Видинската кааза от 1560 г. с изменената форма „Алтовин”.

Манастирският комплекс е изграден във варовиковия масив от северната страна на реката на височина от около 25 метра, като за килии, параклиси и битови помещения са използвани плитки естествени пещери, скални навеси и допълнително издълбани с много усилия и вещина пещери и ниши.

Манастирската църква е трикорабна, разположена е в средния сектор, където е най-вдлъбнатата част от извивката на скалния масив. Наличието на баптистерий в нея показва, че храмът е бил използван не само за молитвени нужди на манастирското братство, но и за обществени богослужби. Белег за голямата почит, на която се е радвал този манастир сред вярващите, са и множеството гробове наоколо - не само на монаси, но и на миряни.

В северозападната си част обителта има втори етаж, където се намира второто по големина помещение след църквата, за което се предполага, че е служело за манастирска трапезария и архондарик.

В западната част се намират други помещения на обителта — монашески килии, изба, складове. Личат и две издълбани в скалата щерни за вода.

Снимки: йеромонах Евтимий Койнов
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Aлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирAлботински манастирАлботински манастирАлботински манастир

Аудио

Видин

« предишна новинаследваща новина »