ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в с. Пиргово, Русенска епархия

11 октомври 2009 22:36,
Посрещане на еп. ИаковМесемврийски

На 11 октомври, Неделя на светите Отци от Седмия вселенски събор, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, отслужи божествена св. Литургия в храм „Свето Богоявление” в с. Пиргово. В богослужението взеха участие председателят на храма, протойерей Николай Симеонов, и митрополитският дякон.

В края на великото славословие от последованието на утренята епископ Иаков пострига за четец и певец на Българската православна църква г-жа Иванка Костадинова, на 57-годишна възраст. Епископът й пожела усърдно и с любов да се грижи за благолепието на храма, който е дом Божий, и това служение да й бъде за спасение.

В днешното евангелско четиво (Лук. 8:5-15) Господ Иисус Христос разказал на Своите последователи притчата за сеяча. Излязъл сеяч да сее, а едни от семената попаднали край пътя, други на камениста почва, трети между тръни, а четвърти на добра почва. След като и самите Христови ученици се затруднили с изясняване смисъла на Господнята притча, Той им я разяснил (стих 11-15). Семето е словото Божие, а различните видове почва са различни категории хора в зависимост от начина, по който възприемат истините на вярата.

В края на св. Литургия епископ Иаков преподаде благословение от Русенския митрополит Неофит на председателя на храма и на вярващите. Негово Преосвещенство, след кратка поука върху притчата за сеяча, зададе въпрос на вярващите: „Къде са младите?”. Те споделиха разтревожено, че на младите им липсва съзнание за християнските ценности. Отсъствието на предмет „Религия” в училище лишава подрастващите от ориентир в живота и те, въпреки че изучават голям брой общообразователни дисциплини, си остават духовно неграмотни и ощетени. Непознаването на вярата и нейната живителна сила е причината нашите младежи в неделя и на празник да не идват в Божия храм. А както казва св. ап. Павел, „Как ще повярват, ако не чуят” (Рим. 10:14). „Духовната нищета води до липса на човечност във взаимоотношенията ни и оскотяване на обществото”, казаха вярващите. Те изразиха своето дълбоко огорчение от непрекъснатото намиране на мотиви за невъвеждане на задължителен предмет „Религия” в училище от страна на властимащите, при условие, че са създадени голям брой учебни помагала, подпомагащи работата на бъдещите учители по вероучение.

Нека молим Всеподателя Бога да бъдем от четвъртия вид почва, която е „добра земя” и да пазим словото Божие „в добро и чисто сърце и принасяме плод с търпение”.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Благославяне на вярващитеПодстригване на г-жа Иванка Костадинова"Господи, Господи, погледни от небето и виж...""Помени, Господи рабите си ..."Велик входНа многая лета владико!"Вземете, яжте, това е Моето тяло ..."Причастяване с кръвта ХристоваПроповед на епископ Иаков"Вземете, яжте, това е Моето тяло ..."

Файлове

Unknown file type
« предишна новинаследваща новина »