ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съвещанието на Предстоятелите на Православните църкви постигна важни решения

08 март 2014 20:31, Българска Патриаршия
Светейшият Български патриарх Неофит по време на богослужението в "Св. Архангели"

Провеждащото се в седалището на Вселенската патриаршия съвещание (синаксис) на Предстоятелите на Поместните православни църкви (6-9 март 2014 г.) вече даде своите добри резултати. Събрали се да обсъдят последните стъпки по свикването на Свят и Велик събор на Православната църква, Предстоятелите на Поместните църкви след двудневни обсъждания се споразумяха по основните въпроси на деловата подготовка на предстоящия Събор. Те са отразени в специален документ.

Въпреки сложността на въпросите, които бяха обсъждани през тези дни, Предстоятелите успяха да работят делово и да постигнат съгласие по тях. Това дава надежда, че единството и единомислието в Православието е налице и дава своите плодове.

След вчерашния напрегнат работен ден Предстоятелите и придружаващите ги официални делегации се черкуваха в храма „Свети Архангели“ в истанбулския квартал "Арнауткьой".

Там Александрийският патриарх Теодор ІІ, който днес празнува своя имен ден, оглави богослужението и прочете първата статия от Богородичния акатист. Накрая той поздрави всички и с топли отечески слова се обърна към стотиците богомолци, сред тях и много ученици от гръцкото градче Аргируполи, дошли на поклонение в православните светини на Цариград.

Днес се обсъжда и посланието на Всеправославното съвещание на Предстоятелите, което ще бъде публикувано по-късно.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »