ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отвлечените православни монахини от сирийското селище Маалюла бяха освободени днес

10 март 2014 17:05, д-р Десислава Панайотова
Освободени!

Славим Бога за радостната новина, че днес, рано сутринта, след няколкомесечно пленничество и деликатни преговори, пленените православни монахини от сирийското селище Маалюла бяха освободени и върнати в Сирия.

Похитителите им са ги предали на ливанските власти близо до ливанския граничен град Арсал, след което монахините са отведени в Дамаск.

Акцията е била част от размяната на пленници между антиправителствените бунтовници от Сирия и сирийската държава. Сестрите от Маалюла са част от група, наброяваща 150 похитени преди време и вече освободени жени и деца. В преговорите за тяхното освобождаване активна роля са изиграли и представители на Катар и Ливан.

Майка Пелагия, игуменка на православния манастир "Мар Такла" ("Св. Текла") в Маалюла, където все още се говори арамейският език, на който е говорил Сам Господ Иисус Христос, казва, че похитителите им са се отнасяли добре с тях, и макар да са преуморени, се радват и благодарят за всичко, защото Бог не ги е оставил.

~~~

Напомняме, че само преди два дни на своето съвещание във Вселенската патриаршия (Фенер, Истанбул) в своето Послание от 8 март 2014 г. Предстоятелите на светейшите Православни автокефални църкви излязоха със следната позиция по проблемите в Близкия изток и в частност: "Страдаме заедно с всички жертви на трагедията в Сирия. Осъждаме всеки вид тероризъм и религиозно поругаване. Отвличането на митрополитите Павел и Йоан, на други клирици, както и на монахините от светата обител „Св. Текла“ в Маалюла представлява отворена рана и ние настояваме за незабавното им освобождаване."

Предстоятелите, клирът и миряните на Поместните православни църкви-сестри непрестанно отправяха и продължават да отправят молитви към Бога за освобождаване на похитените православни християни в размирния регион, който някога Бог избра да стане люлка на християнството, а днес е арена на системно прогонване и избиване на православните християни от страна на различни фактори, заинтересовани християнското присъствие там да бъде заличено.

~~~

Славим Бога за Неговата милост към освободените и Го молим за умиротворяване на живота и за даряване на нови сили на православните християни в Близкия изток - истински съвременни свидетели, изповедници и мъченици за вярата, която спасява!

Източници: BBC, AP и Reuters

 

 

Снимки

Маалюла
« предишна новинаследваща новина »