ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Хорът на патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски” на посещение в Троянския ставропигиален манастир „Успение Богородично”

12 октомври 2009 22:51, Милен Бакалов
Троянски манастир

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и по покана на Негово Преосвещенство Деволски епископ Теодосий – игумен на Троянската света обител, на 10 и 11 октомври хорът на патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски” беше на посещение в Троянския ставропигиален манастир „Успение Богородично”. Заедно с хора гости на манастира бяха Негово Преосвещенство Стобийският епископ Наум – главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство при патриаршеския катедрален храм, и протодякон Стефан Марков.

В събота хорът, под диригентството на доц. Димитър Димитров взе участие във възкресната вечерня, а в неделния ден пя на светата архиерейска Литургия. Тя бе отслужена от епископ Теодосий и епископ Наум в съслужение с братята на светата обител.

Благолепното пение на хора изпълни храма и предизвика възхищението на многогобройните поклонници на обителта. Изпълнени бяха песнопения от български и руски църковни композитори. В края на Литургията мощно „Многая лета” огласи храма.

По-късно духовенството и хорът взеха участие във водосвет в двора на Етнографският комплекс на народните занаяти – с. Орешак.

Текст и снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Хорът на Патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски"Момент от св. ЛитургияНегово Преосвещенство Деволски еп. ТеодосийОтпуст на св. ЛитургияПреосвещените еп. Теодосий и еп. НаумМоменти от водосветамоменти от водосветаХорът пее на водосвета в музея на художествените занаятиМанастирският храм, където се пази чудотворната икона Св. Богородица Троеручица

Аудио

Патриаршески хор

« предишна новинаследваща новина »