ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

190 години от рождението на приснопаметния Сливенски митрополит Серафим

13 октомври 2009 12:24, Сливенска митрополия
Паметник на Сливенския Митрополит СЕРАФИМ

Тази година на 14 октомври се навършват 90 години от рождението на блаженопочиналия Сливенски митрополит Серафим. Той е роден на 14 октомври 1819 г. в гр. Пирдоп. Завършва духовно училище в гр. Свищов. След като се оженил, бил ръкоположен за енорийски свещеник в гр. Пловдив в махалата „Каршиака”. По- късно овдовява. През 1869 г. приема монашески чин и е възведен в архимандритско достойнство. Назначен е за председател на църковната община в гр. Татар-Пазарджик (дн. Пазарджик). Там престоява до 1872 година. През 1873 г. е избран и ръкоположен за Сливенски митрополит. Тържествено пристига в Сливен на 3 юни 1873 година.

Митрополит Серафим е известен в Сливен със самопожертвователната му дейност за запазване на повереното му паство от турските жестокости по време на Априлското въстание. Дейно подпомага руските войски по време на Освободителната война. През 1878 г. митрополит Серафим основава в гр. Сливен първото в България дружество „Червен кръст”, на което е първи председател. След Освобождението е избран за първи кмет на гр. Сливен.

Почива на 11 август 1896 г. и е погребан в двора на катедралния храм „Св. Димитър”. През 2003 г., когато сливенската общественост отбеляза 130-годишнината от учредяването на Сливенска митрополия, признателните жители на града издигнаха пред сградата на митрополията паметник на своя пръв епархийски митрополит и кмет.

Вечна и блажена да бъде паметта му!

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Сливен

« предишна новинаследваща новина »