ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Интервю с автора на книгата "НЕСВЕТИТЕ СВЕТЦИ" архим. ТИХОН ШЕВКУНОВ

16 март 2014 17:38, Българска Патриаршия
Архим. Тихон Шевкунов - игумен на Сретенския ставропигиален манастир в Москва

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, по покана на подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в гр. София и с подкрепата на Руския културно-информационен център и Форум „България-Русия” днес в голямата зала на центъра се състоя среща на българската православна общественост с игумена на Сретенския манастир в гр. Москва архимандрит Тихон (Шевкунов).

Срещата бе посветена на презентацията на неговата книга „Несветите светци”, издадена на български език от Патриаршеското Подворие в София. Самата среща премина като духовна беседа с въпроси и отговори на най-различни теми /очаквайте специална новина за нея/.

Тук ви предлагаме специалното ни интервю с архим. Тихон, чиито мисли и духовни разсъждения, споделен опит и искрено братско в Христа отношение могат по този начин да станат достояние и на тези наши читатели, които не са могли да присъстват на срещата с руския духовник в София.

 

ИНТЕРВЮ С АРХИМ. ТИХОН ШЕВКУНОВ

---------------------------------------------

ДЕСИСЛАВА ПАНАЙОТОВА: Ваше Високопреподобие, добре дошъл отново в България! За мен е висока чест и голяма радост да разговаряме и да Ви представя подробно на читателите на Официалния сайт на Българската Патриаршия.

АРХИМ. ТИХОН: Здравейте! И на мен ми е много приятно да беседваме!

Д.П.: Променил ли се е църковният живот в сравнение със състоянието му отпреди няколко години, когато ни посетихте за Седмицата на православната книга във Варна?

АРХИМ. ТИХОН: Животът в Църквата през последните години стана по-сложен. Вдъхновението и ентусиазмът след промените (при падането на комунистическия режим в страните ни – б.р.) понамаляха и трябва да се живее с трезвост, в умерено темпо и с твърда последователност. Днес сме призвани да удържаме в Църквата духовното стадо, така че хората, които се въцърковиха през изминалото време, да не изгубят вкус към църковния живот. Както в семейството понякога се получава умора, която следва да бъде преодолявана чрез любов и постоянни добри усилия, така и в Църквата трябва да намираме сили за продължаване на служението и подвига на християнския живот. Нужно е високото чувство да си православен християнин да бъде възпитавано и поддържано живо, включително и чрез актуални форми, които са привлекателни за различните членове на Църквата и обществото. Разбира се, нямам предвид каквито и да било форми на литургичен ревизионизъм, а подходи, чрез които завладяващо да се привличат хората към опознаване на Свещеното Писание, на Закона Божий. Това е нашето призвание и то е призвание за цял живот, което помага на хората да встъпят в богообщение!

Д.П.: Като игумен на Сретенския ставропигиален манастир виждате ли някакви нови предизвикателства пред монашеството в контекста на твърде бързите промени, които настъпват в живота през ХХІ век?

АРХИМ. ТИХОН: Слава Богу, за тези 30 години, откакто взех решение да стана монах, нито за миг не съм съжалил. Вярно е, че преминах през семейни трудности, тъй като 9 години изпросвах съгласието и благословението на своята майка за това. Монашеството и сега, както в миналите епохи от историята на Църквата, се развива под различни форми – разбира се, в пределите на църковния устав. А днес едно от главните предизвикателства пред монашестващите е големият наплив на миряни към манастирите и невъзможността за монашеско уединение. Това е съвременен проблем дори и за Атон. Ето защо в нашия манастир в Москва сме намерили начин да се уединим - и това са нощните служби. На миряните, които питат защо нямат достъп до тези служби, обясняваме, че дневните богослужения са за тях, а нощните – за нас.

Д.П.: Когато сте бил в Псково-Печерския манастир под ръководството на Вашия духовен старец, приснопаметния архим. Йоан Крестянкин, какви бяха основните уроци, които научихте от него?

АРХИМ. ТИХОН: Той ми даде пример най-вече за пълно доверие към Божия промисъл, и за благодарност и щастие, че Господ ни е привел към живот. Когато беседвах с него за Православието и Русия, например, той казваше: „Русия ще бъде такава, каквато е нужна на Христос!”

Д.П.: Възроди ли се вече православната култура в Русия?

АРХИМ. ТИХОН: Тя никога не е загивала! Днес православното изкуство, в частност киноизкуството, е мощно средство за катехизация. Но трябва да добавя, че дори и светското изкуство, класическите произведения на литературата или киното, например, даже филми от Съветския период, които по дух са добри и искрени, могат да помогнат на хората да открият Бога и самите те да станат по-добри. Отец Йоан Крестянкин твърдеше, че някои творби могат да кажат: „Разпни, разпни Го!”, а други – да помогнат на човека да повярва в Христа…

Д.П.: Какво Ви вдъхновява да пишете книги?

АРХИМ. ТИХОН: Ето, ние с отец Филип (предстоятеля на Руското подворие в София – б.р.) сме свещеници. Като приемници на светите апостоли, като Христови ученици, макар и слаби и недостойни, имаме стремеж да разказваме за радостта от вярата и да проповядваме за Христа. Книгите са продължение на свещеническия ми живот и служение.

Д.П.: Как избрахте темите и персонажите на главите във Вашата книга „Несветите светци”?

АРХИМ. ТИХОН: Написах за едни от най-удивителните, интересни и забележителни хора, с които съм се срещал и общувал.

Д.П.: Как се развива работата на издателството на Сретенския манастир?

АРХИМ. ТИХОН: Нашето издателство е най-голямото църковно издателство в Русия. Ежегодно издаваме около 300 заглавия. Това е наше духовно послушание, както и поддържането на православния сайт ПРАВОСЛАВИЕ.РУ (който на ден се посещава от ок. 90 000 души). Архим. Йоан Крестянкин ни благославяше да работим активно! От средствата, които постъпват в манастира вследствие на книгоиздаването, ние заделяме за самата света обител, за нейния хор, за Семинарията ни, в която се обучават 250 семинаристи, за детски дом за сирачета, за сайта и за много други дейности. Средствата от продажбата, например, на книгата „Несветите светци”, която вече е издадена в над двумилионен тираж в Русия, Украйна, Беларус, Гърция, САЩ, а сега и в България, ще използваме за строителството на храм в чест на руските новомъченици в Лубянка.

Д.П.: А как виждате близкото бъдеще на православните интернет сайтове?

АРХИМ. ТИХОН: Считам, че те стават все по-интересни и нужни на хората, които искат да знаят за Църквата, както и да четат за нейните позиции по обществени и културни въпроси. Православните сайтове са също и мощно средство за православно образование.

Д.П.: А как се развива дисциплината „Основи на Православната култура” в руските училища?

АРХИМ. ТИХОН: За мен най-важното са добрите преподаватели! Ето, в България – в руското посолско училище, ръководено от директора му г-н Сергей Захарович Павлов, виждам едно от най-добрите училища в това отношение.

И въобще, смятам, че хората трябва да се издигат към Църквата, а не Църквата да „пада” до нивото на хората. Същевременно Църквата има дълг към човеците – да ги образова, да ги утешава, да им помага, включително в социален план. На това ни учи и притчата за Добрия самарянин – на милосърдие. Така например, в Русия през последните 4 години Православната църква – чрез активното си участие в борбата с алкохолизма – спомогна за приемането на цял ред закони, които ограничиха употребата на алкохол с 18 процента. Това стана главно чрез ограничаване достъпа особено на младежите до алкохола (посредством увеличаване на неговата цена; увеличаване на глобите за търговците, които продават алкохол на малолетни и непълнолетни; ограничаване на времето и местата, в които може да се продава алкохол). Това е милосърдна дейност на Църквата, защото тя лекува и предпазва хората не само от телесна, но и от духовна смърт.

Църквата ни помага и като ни възпитава да живеем във въздържание чрез поста. В момента сме във времето на Великия пост, който, както и всеки друг пост, трябва да бъде съблюдаван строго – както по отношение на храната, така и в духовно отношение. Когато постим, преди всичко и най-вече трябва да „отстрелваме” греховете, които се домогват до нас – още преди да са ни докоснали, да ги отхвърляме от себе си!

Д.П.: През този Велик пост православните християни в Украйна са подложени на много тежки изпитания…

АРХИМ. ТИХОН: Аз не съм политик, но не съм и кабинетен мечтател. От кризата в Украйна би могло да се излезе, ако обществото не допусне там да надделее алианс между олигарсите и националистите. В Украйна вече има твърде много проблеми, пролята кръв, различни интереси и национализъм, преминаващ във фашизъм. А доколкото историята ни показва, че при такива ситуации националистите-фашисти винаги надделяват над олигарсите и останалите обществени групи, да се надяваме, че в Украйна това няма да се случи. Само тогава положението там би могло да се подобри.

Д.П.: Вашето благословение и пожелание за православните българи и за читателите на Официалния сайт на Българската православна църква?

АРХИМ. ТИХОН: Вие имате чудесен, кротък и добър патриарх. България и столицата ви София са прекрасни! Всичко ще е наред! Ние, свещениците, виждаме как след 10-20 години на преход хората откриват вярата. Просто е нужно време. Както майката се тревожи за своето 14-15 годишно момиче, което се облича предизвикателно и се държи непокорно, но като майка не унива, а се моли и надява за неговото вразумление, и то се случва, така и ние трябва да работим и да се молим за това нашите народи да се върнат към Бога и Православието. Имаме силен потенциал, който не може да се изгуби. Бог е по-силен от нашата глупост и мързел. Когато обществата ни излязат от периода на „пубертета”, те отново ще оздравеят. Това става именно чрез православната вяра! Народът ви ще се върне към Бога!

ДЕСИСЛАВА ПАНАЙОТОВА: Сърдечно Ви благодаря и от своя страна Ви желая Божия сила!

Текст и интервю: Десислава Панайотова
Снимки: Янина Алексеева

 

 

Снимки

Архим. Тихон Шевкунов и Десислава ПанайотоваАрхим. Тихон ШевкуновДесислава Панайотова - гл. редактор на Официалния сайт на БПЦ-БПАрхим. Тихон ШевкуновАрхим. Тихон Шевкунов
« предишна новинаследваща новина »