ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РУСЕ ПОСОЧИ ДВАМАТА КАНДИДАТИ ЗА РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ

16 март 2014 13:11, Русенска митрополия
Русенска св. митрополия

С изпяване тропара на Петдесетница започна Епархийският избор в Русе. Епархийските избиратели се събраха в приемния салон на Русенската св. митрополия. Те бяха проверени поименно. След удостоверяване редовността на техните пълномощия се установи, че присъстват всички 24 епархийски избиратели – по трима духовници и трима миряни от всяка от четирите духовни околии.

Митрополит Амвросий, временен наместник на Русенския престол, даде последни напътствия за важността на делото, към което пристъпват. Като изчете листата с достоизбираемите епископи-кандидати за митрополитския престол, разясни подробно реда на гласуването.

Под председателството на Негово Високопреосвещенство за провеждането на избора бе избрано бюро в състав: архим. Виктор, протосингел на Русенска св. митрополия, и архим. Емилиян, отговарящ за манастирите в епархията.

След това се пристъпи към самото гласуване. Всеки избирател целуваше светото Евангелие, взимаше бюлетина от председателя на изборното бюро митр. Амвросий и се оттегляше в малкия салон, където бе поставено табло със снимките и биографиите на всички достоизбираеми епископи-кандидати от листата. Там, в уединение, заграждаше имената на двама от листата, които счита за най-достойни да заемат овакантения митрополитски престол в Русе. След като сгъваше бюлетината и я поставяше в плик, я пускаше в прозрачна урна.

Избирателите гласуваха по духовни околии: първо представителите на Русенска, след това на Разградска, Поповска и Тутраканска духовни околии.

След като приключи гласуването, бяха разпечатани и проверени бюлетините. Бе установено, че всички подадени 24 бюлетини са валидни. Преброяването показа, че повече от половината гласове, според изискванията на Устава на БПЦ, са събрали:

Стобийски еп. Наум - 22 гласа, и

Тивериополски еп. Тихон - 15 гласа.

Гласове получиха и Велички еп. Сионий – 3 гласа, Драговитийски еп. Даниил – 3 гласа, Траянополски еп. Киприян – 2 гласа, Главиницки Йоан – 2 гласа и Браницки Григорий – 1 глас.

Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий обяви официалнно резултатите, като поздрави избирателите за избора. После се пристъпи към оформянето и подписването на протокола от избора.

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »