ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Литургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица", Русе

16 март 2014 15:28, Русенска митрополия
Литургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в Русе

С архиерейска св. Литургия в катедралния храм "Св. Троица" започна изборният ден за епархиотите на Русенска епархия. Тя бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, наместник на овакантения Русенски митрополитски престол, натоварен от Светия Синод на БПЦ да организира и проведе изборите за нов Русенски митрополит на мястото на досегашния - Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В съслужение с наместника бяха свещенослужители от епархията.

В храма от всички краища на епархията се събраха епархийските избиратели и много русенци, за да изпросят от Бога Неговата благодатна помощ и вразумление в предстоящото важно за цялата Църква дело – избора на нов архипастир на Русенска епархия.

В края на светата Литургия митрополит Амвросий, като благодари на Бога и съслужителите си, че днес е отслужил последната си литургия в тази епархия като неин наместник, се обърна към присъстващите богомолци с думите: „Вие, епархиотите, сигурно изпитвате смесени чувства: гордост, че вашият предстоятел е заел патриаршеския престол, и тъжни, че сте го загубили като свой митрополит”. Той увери чедата на Русенска епархия, че и Негово Светейшество тъгува за епархията и заключи, че няма нищо по-хубаво за една епархия от това да има любов между епархиотите и епархийския архиерей. Той каза, че както връзката в семейството, между митрополита и епархията трябва да бъдат неразривни връзките на неотпадаща любов в Господа.

Митрополит Амвросий каза още, че Бог Сам избира Своите съработници и потвърждение за това са думите: „Не вие Мене избрахте, но Аз вас избрах” (Йоан. 15:16); че епархийските избиратели ще бъдат оръжие на Божия промисъл и призова всички да вземат участие в този отговорен избор, като просят в молитва от Бога, Светият Дух да осени избирателите и да им разкрие Божията воля.

Митрополит Амвросий внесе разяснение и защо този избор се е забавил, като уточни, че изтеклата година е била особено тежка за БПЦ, която в кратко време е останала с една овакантена от Западно- и Средноевропейския митрополит епархия и две овдовели след кончините на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и Неврокопския митрополит Натанаил. Предвид тази ситуация Светият Синод е преценил, че първо трябва да бъдат избрани предстоятели на тези епархии и едва след това да се пристъпи към избор в Русенска епархия, която в лицето на Негово Светейшество е имала свой предстоятел, който добре познава нейните проблеми и милее за нея.

В края на словото си митрополит Амвросий още веднъж призова: „Молете се Светият Дух да слезе над избирателите, защото мястото на един достоен митрополит трябва да се заеме от друг достоен митрополит!”

 

Снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Литургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в РусеЛитургия в изборния ден в катедралния храм "Св. Троица" в Русе
« предишна новинаследваща новина »