ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стобийският еп. Наум оглави св. Литургия в храм "Св. Николай Мирликийски" към Руското патриаршеско подворие в София

16 март 2014 23:00, Софийска митрополия
Стобийски еп. Наум

На 16 март - втора неделя на Великия пост, посветена на св. Григорий Палама (XIV век) - проповедник, теоретик и апологет на исихазма на Балканите (след св. Григорий Синаит), в софийския храм “Св. Николай Чудотворец” към Руското подворие в столицата бе отслужена архиерейска св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод. В съслужение с архиерея в богослужбата взеха участие настоятелят на храма архимандрит Филип - представител на Московската патриаршия при Българската патриаршия, ставр. ик. Симеон Минчев от храмовото духовенство и софийският митрополитски дякон Иван Петков.

Специален гост, взел участие в св. Литургия и който от няколко дни е в града по покана на Руското подворие, бе архимандрит Тихон - игумен на Сретенския ставропигиален манастир и ректор на Сретенската духовна семинария в Москва.

В руския храм в нашата столица, в който е започнала мащабна реставрационна дейност по стенописите, сред ремонтните скелета се бяха събрали множество вярващи от цяла София, които с духовна наслада и умиление се черкуваха в църквата, посветена на великия чудотворец св. Николай. За тяхна радост частица от неговите мощи бе изнесена от олтара за поклонение!

В този ден към св. Тайни пристъпиха многобройни малки и големи християни, които бяха причастявани от два потира - съответно от епископ Наум и от архимандрит Тихон.

В края на богослужбата Стобийският еп. Наум поздрави свещенослужителите и богомолния народ с днешната неделя, посветена на поста и молитвата, като се обърна с вълнуващо слово за духовния живот на християнина, който трябва да търси Лекаря на душите - Господ, за да се излекува от разслаблението на живота си, парализиран от греха (пълната проповед можете да прочетете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=134890).

Епископът преподаде патриаршеския благослов на всички, които намират утеха и наставление във вярата в руския храм „Св. Николай Чудотворец” и благопожела на всички трудовете ни да ни бъдат за духовна полза и Божия слава. Специално еп. Наум се обърна към руския гост архим. Тихон и го поздрави за успеха на неговата книга "Несветите светци", като му пожела нови сили за продължаване на многобройните му духовни трудове. Архимандрит Тихон благодари на епископа за участието му в общата им съборна молитва и изрази духовната си радост от съвместното им служение.

Накрая църковното изпълнение се отправи към криптата на църквата, за да се поклони и на гроба на владика Серафим Соболев и извърши заупокойно последование (трисагий). Всички се помолиха на владика Серафим, който чува искрените молби на всички ни и помага според както всекиму е потребно и полезно.

~~~

По-късно Стобийският епископ Наум присъства на представянето на книгата "Несветите светци" в български превод, което се състоя в Руския културно-информационен център при препълнена зала и многобройни въпроси към автора й архим. Тихон Шевкунов. (Подробности вижте в новината на Руското подворие: http://podvorie-sofia.ru/bg/sostoyalas-prezentatsiya-knigi-nesvyatyie-svyatyie-na-bolgarskom-yazyike )

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Стобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумЦърковният певец Александър Морозов води миряните с "Отче наш"На певницатаВ храмаПреди св. ПричастиеАрхимандрит ТихонСтобийският еп. Наум причащаваСтобийският еп. Наум причащаваСтобийският еп. Наум Стобийският еп. НаумВ храмаВ храмаВ храмаСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумВ храмаВ храмаВ храма
« предишна новинаследваща новина »