ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Петка - небесна покровителка на Видинската епархийска църква

13 октомври 2009 19:55, Видинска митрополия
Храм "Св. Петка"

В навечерието на празника на света преподобна Петка Българска тържествена вечерня с петохлебие отслужи Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий в древния видински храм, посветен на светицата.

Храм "Св. Петка" се намира в двора на Видинската света митрополия в старата укрепена част на града, „Калето“. Според различни източници църквата е изградена през 1634 или 1636 г. върху по-стари основи, вероятно от Средновековието. Църквата е еднокорабна, дълбоко вкопана в земята, с прекрасна зография от времето на Видинския митрополит Софроний. До преди Освобождението ни през 1878 г. е била използвана от власите като военен склад за въглища.

Света Петка се смята за една от покровителките на гр. Видин. Нейното тяло е пребивавало в града през Средновековието, когато са станали много знамения и чудеса, обърнали мнозина към спасителния живот в Христа. Видинчани и днес дълбоко почитат св. Петка и всеки петък в нейния храм се извършва тържествена богослужба.

Прославата на преподобна Параскева-Петка е свързана с второто българско царство. Когато Византия пада под властта на латините (след 1204 г.), мощите на преподобната Петка били пренесени от Епиват в българската столица Търново през 1238 г., по времето на цар Йоан Асен II и патриарх Йоаким. В Търново преподобната се радва на изключително почитание като покровителка на града и на цялото царство. При падането на българската столица под турско робство през 1393 г. честните й мощи били пренесени в Бдин, столицата на все още свободното Видинско царство. Тук те останали до 1396 г., когато османците завладяват и тази твърдина, след което били пренесени в Сърбия. След окончателното завладяване и на сръбските земи мощите на светицата били пренесени в Цариград през 1521 г., а от 1641 г. мощите на св. Петка се покоят в храм "Св. Три светители" в Яш, Румъния. Днес св. мощи на преподобната почиват в митрополитската катедрала на гр. Яш. Там нито за миг не секва потокът поклонници от целия свят, надяващи се на застъпническите молитви на светицата пред Всеподателя Бога.

Новина: обновена
Снимки: йером. Евтимий Койнов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Храм "Св. Петка"Храм "Св. Петка"Храм "Св. Петка"Храм "Св. Петка"Храм "Св. Петка"Храм "Св. Петка"

Аудио

Видин

« предишна новинаследваща новина »