ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня с акатист в храм „Св. Петка” в гр. Русе

13 октомври 2009 23:18, Русенска митрополия
храм "Св. Петка" - Русе

На 13 октомври, навечерието на Петковден, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи празнична вечерня в русенския храм „Св. Петка”. В богослужението взеха участие свещенослужителите при храма: предстоятелят свещ. Милен Цветков, свещ. Веселин Великов и дякон Кирил Синев. На клира пяха служителите на Митрополията Ангел Младенов и Милен Бакалов.

Към края на вечернята митрополит Неофит отслужи акатист на св. Параскева-Петка, след което произнесе проповед, в която представи живота на преподобната и особеното й значение за българския народ. Храмът беше изпълнен с многоброен народ. „Многая лета” прозвуча за всички присъстващи и благопреуспяването на българския народ.

Характерно за този храм е, че той представлява възстановка на прочутата "Златна църква" на цар Симеон в Преслав, според изследванията на тогавашния изследовател на средновековната ни столица д-р Рашенов, който дава насоки за оформянето на архитектурния вид на русенския храм.

Идеята за построяването на храма датира от 1921 г., когато председателят на настоятелството на църквата "Св. Георги", протойерей Константин Терзиев, предлага да се построи нов храм за отдалечените енории. Създаден бил фонд "Нов храм", който с течение на времето събрал нужните за изграждането и обзавеждането на храма близо 2 300 000 лева. Сред дарителите са: катедралният храм "Света Троица", църквите "Св. Георги", "Св. Николай" и "Св. Богородица", общинската управа на Русе. В благородната инициатива се включили с различни суми стотици русенци, имената на които са вписани в дарителската книга на църквата.

Основният камък е положен тържествено на 27 август 1939 година. Храмът е осветен от приснопаметния Доростолски и Червенски митрополит Михаил на 30 април 1944 година - на Неделя на жените мироносици.

Текст и снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит по време на вечернятавход на вечернятамитрополит Неофит по време на акатистаакатист на св. Параскевамитр. Неофит, митр. дякон и храмовото духовенствопроповед

Аудио

Русенска епархия

« предишна новинаследваща новина »