ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВЕЛИКДЕНСКИ ЧЕТЕНИЯ във Варна - лекционен цикъл посветен на Пасха

18 март 2014 12:35, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Великденски четения - лекционен цикъл посветен на Пасха

Църковното настоятелство при храм „Св. Атанасий” град Варна организира ВЕЛИКДЕНСКИ ЧЕТЕНИЯ. Инициативата се провежда с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Идеята на организаторите е по време на Великия пост да спомогнат за духовното просвещение и обогатяване на вярващите, но да провокират и онези, които все още не са прекрачили прага на храма.

Началото ще се постави на 19 март 2014 г. от 18 ч. в концертното студио на Радио Варна с лекция-концерт на тема: „ПОКАЯНИЕТО ВЪВ ВЕЛИКОПОСТНИТЕ ПЕСНОПЕНИЯ”. Лектор ще е протойерей Кирил Попов (дългогодишен диригент на Софийския свещенически хор и църковния хор при столичния катедрален храм „Св. Неделя”).

Някои от споменатите в лекцията песнопения ще прозвучат в изпълнение на дамски камерен хор при храм ”Св. Атанасий” под диригентството на Евгения Григорова.

Следващата лекция е на 23 март от 11 ч. в храм ”Св. Атанасий”. Темата е „ЗЕМЯ ИЛИ ОГЪН” (ХРИСТИЯНСКИЯТ ПОГЛЕД ВЪРХУ КРЕМИРАНЕТО НА ТЕЛАТА), а лектор е протойерей Дончо Александров, предстоятел на храма.

В два последователни дни отново в храм „Св. Атанасий” ще се състоят заключителните лекции.

На 29 март от 17 ч. ще се разгледа темата „ПОСТЪТ КАТО ПРИНЦИП НА ЖИВОТА” (ЗА СМИСЪЛА НА ПОСТА, ДИЕТАТА И ВЕГЕТАРИАНСТВОТО). Гост-лектор е доц. Мариян Стоядинов, зам.-декан на Богословския факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Протойерей Добромир Димитров, преподавател в Богословския факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, на 30 март от 11 ч. ще говори по темата „СМЪРТ И ВЪЗКРЕСЕНИЕ”.

 

 

 

ПРЕСЦЕНТЪР НА ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА СВ. МИТРОПОЛИЯ

 

 

« предишна новинаследваща новина »