ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Третата част на Богородичния акатист в София

21 март 2014 22:18, Софийска митрополия
Храм "Св. София"

В петъчния ден, на 21 март, в столичния старинен храм „Св. София - Премъдрост Божия“, съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост, бе прочетена третата част на Богородичния акатист.

Богослужението бе предстоявано от Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин.

В съслужение с Негово Преосвещенство участваха храмовото духовенство и столични свещенослужители.

Вечерното последование и възхваляващите Божията майка песнопения бяха изпълнявани от Свещеническия хор, дирижиран от протойерей Кирил Попов. Всички бяха възхитени от молитвената красота и стройност, с които хорът насити богослужбата и подпомогна сърцата в очистването и въздигането им чрез искрена и вглъбена молитва към Бога и към Пресвета Богородица.

В центъра на храма бе поставена богато украсена акатистна икона на Божията майка, която засилваше живото чувство у молещите се за истинното й присъствие сред тях.

В края на последованието епископ Константин се обърна към многобройните вярващи. Той говори за спасителните дни на Великия пост и четенето през тези дни на акатиста - богослужебна възхвала, по време на която не се седи, а се стои прав в чест на прославяния Бог и на Пресвета Богородица. Вълнуващо епископът говори за общата ни майка - св. Богородица, която подобно на нашите родни майки стои най-близко до нас и ни напътства и закриля. "Щом вярваме в Иисус Христос като в наш Спасител и Господ, значи Пресвета Богородица е и наша майка. Тя има три големи и отличителни добродетели - каза в словото си епископът, - това са: изключителна вяра в Бога, девственост и чистота, и мъжество в скърбите. Повечето от стоящите под Кръста Христов са напускали лобното Му място, не можейки да понесат гледката, а света Богородица докрай е останала близо до Иисуса. Така и ние трябва да следваме нейния пример и мъжествено до посрещаме и понасяме изпитанията", които Бог допуска в нашия живот.

След отпуста софийският протосингел ставр. ик. Ангел Ангелов благодари на владиката за участието му в богослужбата и благопожела на християните да продължат поста с духовна ревност. Те, от своя страна, в свята тишина се помолиха за своите пастири и облагодатени се отправиха към своите домове, за да отнесат Божия мир и на своите близки.

Текст: Весела Игнатова и Десислава Панайотова
Снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Трета част на Богородичния акатистПосрещане на епископаТрета част на Богородичния акатистТрета част на Богородичния акатистТрета част на Богородичния акатистТрета част на Богородичния акатистТрета част на Богородичния акатистТрета част на Богородичния акатистТрета част на Богородичния акатистТрета част на Богородичния акатист
« предишна новинаследваща новина »