ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 23 март 2014 г. Св. Синод на БПЦ-БП ще проведе КАНОНИЧЕСКИ ИЗБОР НА НОВ РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ

22 март 2014 17:33, Българска Патриаршия

Днес, 22 март 2014 г., на своето заседание Св. Синод - пълен състав, ОДОБРИ документите от Русенския епархийски избирателен събор, проведен на 16 март 2014 г., по време на който бяха избрани двамата кандидати за нов Русенски митрополит, и РЕШИ:

Синодалният канонически избор на Русенски митрополит да се проведе на 23 март 2014 г. - Неделя Кръстопоклонна.

В 8,30 ч. ще започне св. Литургия, веднага след която ще бъде произведен синодалният избор в синодния параклис "Св. цар Борис Покръстител". Резултатът ще бъде обявен веднага от Българския патриарх Неофит, а след това в приемния салон на Св. Синод ще се състои официалното посрещане на новия синодален член.

~~~

След като Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит подаде своята оставка като временно управляващ Русенска епархия,

на 18 февруари 2014 г. Св. Синод я прие и реши Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий да бъде временен наместник на Русенския епархийски престол и да подготви и произведе Епархийски избор за двама кандидат-митрополити на епархията от листата с достоизбираеми епископи. Епархийският избирателен събор в Русе на 16 март избра за кандидати Преосвещените епископи Стобийски Наум - Гл. секретар на Св. Синод, и Тивериополски Тихон - председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски".

След утрешния канонически избор в параклиса на Синодната палата един от тях двамата ще стане новия Русенски митрополит и така съставът на Св. Синод на БПЦ ще бъде изцяло попълнен и всички наши епархии вече ще имат свои епархийски митрополити.

 

 

« предишна новинаследваща новина »