ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЪОБЩЕНИЕ И ОБРЪЩЕНИЕ на Българския патр. Неофит към синодалните архиереи за избора на Русенски митрополит

23 март 2014 06:37, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТ

На 23.03.2014 г. - 3 Неделя на Великия пост – Кръстопоклонна, в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" след Василиевата св. Литургия, Българският патриарх Неофит направи съобщение за предстоящия избор на Русенски митрополит и се обърна към Синодалните архиереи с думите:

"ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

На 24 февруари 2013 г. в българската столица София, в изпълнение на Свещените канони и разпоредбите на чл. 41 и чл. 43, ал. 1, заложени в Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия и съгласно решение на Св. Синод от заседанието му на 27.11.2012 г., прот. № 31 – пълен състав, бе проведен Патриаршески избирателен църковен събор, който ни избра и прогласи за каноничен Патриарх Български и Митрополит Софийски, за какъвто тържествено бяхме интронизирани в Патриаршеската катедрала ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“ в присъствието на Предстоятели и представители на Поместните православни църкви и официално встъпихме в длъжност – Светейши Първойерарх на родната ни св. Църква.

С избирането ни на древната патриаршеска катедра в София се оваканти Русенският епархийски престол, който сме заемали като Русенски митрополит, и Св. Синод в заседанието си на 06.03.2013 г., прот. № 7 – пълен състав, ни определи за Временно управляващ Русенска епархия. На 18.02.2014 г., прот. № 4 – пълен състав, Св. Синод уважи молбата ни поради натоварената ни служебна заетост като Предстоятел на св. ни Църква и ни освободи от възложението временно да управляваме Русенска епархия. В същото си заседание Св. Синод на основание чл. 84, ал. 1 от УБПЦ – БП назначи за Наместник на овакантения Русенски епархийски престол Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, като му възложи да проведе Епархийски избор за Русенски митрополит и да управлява делата на епархията до каноническото встъпване в длъжност на новоизбрания канонически епархийски митрополит.

Св. Синод в заседанието си от 18.02.2014 г., прот. № 4 – пълен състав,изготви и представи листа с достоизбираемите кандидати за митрополитския престол и насрочи дата за епархийски избор, който да бъде проведен на 16.03.2014 г. в гр. Русе.

Съгласно Устава на БПЦ-БП Епархийският избирателен събор, проведен на определената дата, избра и прогласи за избрани от клира и народа на Русенска епархия за достойни приемници на Русенския митрополитски престол Стобийския епископ Наум с 22 гласа и Тивериополския епископ Тихон с 15 гласа.

Св. Синод в заседанието си на 22.03.2014 г., прот. № 7 – пълен състав, изслуша писмо на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овакантения Русенски епархийски престол и изложението на Русенския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и спокойна обстановка и добър ред и не са постъпили възражения и жалби по него. Поради това Св. Синод определи днес - 23.03.2014 г., по установена традиция в Синодалния параклис "Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител" да се проведе и каноническият избор за Русенски митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав.

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

Нека, призовавайки в усърдна молитва помощта на Св. Дух, с чиста и добра архиерейска съвест да изпълним архипастирския си дълг и да изберем канонически митрополит на Русенския епархийски престол.

На добър час!“

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТ обявява резултата
« предишна новинаследваща новина »