ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в храм „Св. Параскева”, с. Тетово, Русенска обл.

14 октомври 2009 21:17, Русенска митрополия
кмета на Община Русе инж. Божидар Йотов дарява икона на Св. Параскева

На 14 октомври 2009 г. Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. Параскева” в с. Тетово, Русенска област, по повод храмовия празник на старинния храм. Освен енорийския свещеник Валентин Добрев в св. Литургия участва и свещеник Игнат Игнатов, а на клира пяха свещеник Добромир Димитров и Милен Бакалов. Тържеството уважиха кметът на община Русе инж. Божидар Йотов, който дари икона на св. Петка, както и кметицата на с. Тетово г-жа Невяна Атанасова.

Граждани и представители на политически партии връчиха дарения за храма, който в момента се зографисва и благоустройва. Стенописите са дело на свещеник Добромир Димитров, който е завършил специалност „иконография” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Древният храм е построен през 1874 г., както гласи каменният надпис над входа: „Въздигна се жертвеник на Господа и Спаса нашего Иисуса Христа в храма на преподобната наша майка Параскева при управлението на султан (Абдул) Азис, при Българския екзарх Антим, митрополит Григорий и енорийския свещеник Сава в лето от Рождество Христово 1874-то, септември 1-ви ден”.

По време на св. Литургия вдъхновено пя сборен църковен хор от енориите: Тетово, Ново село и Смирненски.

След литургията Негово Преосвещенство отслужи водосвет и поръси присъстващите. „Многая лета” за благопреуспяването на жителите на селото и на българския народ огласи храма.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

стенопис на Св. Параскева от храмамомент от св. Литургияотпустчаст от новите стенописиМемориален надпис за построяването на храма

Аудио

Тетово

« предишна новинаследваща новина »