ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско поздравително слово към новия Русенски митрополит НАУМ

23 март 2014 14:45, Българска Патриаршия
Патриарх Неофит и Русенски Наум

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО,

СКЪПИ В ГОСПОДА СЪБРАТЕ,

Неизследими са пътищата Господни (Рим.11:33)!

С благодатта на Светия Дух днес Бог възлага на Вашите плещи тежкото и отговорно митрополитско служение. Като изпълнявахте с търпение, смирение и усърдие досегашните послушания, които св. ни Църква Ви поверява, Вие придобихте ценен опит и показахте качества, които ще Ви бъдат полезни в предстоящото Ви служение като архипастир на Русенска епархия. Показахте се като добър клирик, администратор, ръководител, който цени и уважава своите съслужители.

Първосветителски и братски Ви призоваваме да вложите всичкото си усърдие в делото, което Ви се възлага! Изпълнете своя дълг пред Бога и светата Му Църква с добра съвест! Проповядвайте със слово, с дела на вяра, любов и благочестие! В суетата на многобройните си и многостранни грижи и задължения по управлението на епархията никога не забравяйте коя е главната мисия на всеки духовник – да привежда хората към Бога и ги приобщава към Неговото Тяло – Църквата Христова. Външната деятелност нека не измества молитвата и богослуженията, защото те са Вашият неизчерпаем източник на духовни сили и мъдрост - така нужни за архипастирското служение.

Наставлявайте в православната вяра паството, което Бог днес Ви поверява, укрепявайте го в нея с молитва и наставления, за да устояват на изкушенията в съвременния свят, като помните думите на св. Григорий Богослов, че „да говориш за Бога е велико дело, но много по-велико е да очистваш себе си за Бога”. Затова, „като положите всяко старание, привнесете към вярата си добродетел, към добродетелта знание, към знанието въздържание, към въздържанието търпение, към търпението благочестие, към благочестието братолюбие, към братолюбието любов” (2Петр.5-10).

Архиереят по самото си звание е длъжен да бъде образец за околните, да живее и постъпва във всичко така, че да може да каже както св. ап. Павел: „бъдете ми подражатели, както съм аз на Христа” (1Кор. 4:16).

Старайте се да познавате всеки клирик, да подкрепяте свещенослужителите в тяхното служение, да се осланяте на техния опит и усърдие и да ги имате за свои съработници на Божията нива.

Като правоправещ архиерей отделяйте постоянно внимание върху просветата и възпитанието на децата и младежите. Защото от това какви ценности ще бъдат вложени днес в душите на младите хора, зависи бъдещето на нашето общество.

Стремете се да изграждате добри отношения с местната власт, обществените организации и всички добронамерени хора, като пазите завета на апостола: „доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци” (Рим.12:18).

ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО,

Пазете като драгоценен дар душите, които днес Бог поверява на Вашите духовни грижи, а когато Ви е непоносимо тежко и почувствате, че изнемогвате под тежестта на кръста, който днес поемате, от дълбините на сърцето си викайте към Великия Архиерей и Той по Своята милост ще Ви настави и укрепи, и ще обнови духовните и телесните Ви сили. А ако някога Ви се стори, че преуспявате във Вашите трудове и че има с какво да се похвалите, спомнете си думите на Спасителя към Неговите последователи: „Кога изпълните всичко вам заповядано, казвайте: ние сме слуги негодни, защото извършихме, що бяхме длъжни да извършим” (Лука.17:10).

Бог на всяка благодат, Който Ви е призвал за вечната Си слава в Иисуса Христа, Сам да ви усъвършенства, утвърди, укрепи и направи непоколебим! (1Петр.5:10-11)

На Вас Бог отреди да предам архипастирския жезъл на богоспасаемата и скъпа на сърцето ни Русенска епархия. Ето защо, с голяма радост в този исторически тържествен момент Ви връчвам този посох, който преди двадесет години по поръка на блаженопочившия и приснопаметен Доростоло-Червенски митрополит Софроний ми бе поднесен пред катедралния храм в гр. Русе от неговия предстоятел. Лично от наше име и, позволяваме си, от името на клира и паството на милата ни Русенска епархия, Ви пожелаваме Архиереят на архиереите да Ви даде радостта да изпитате любовта, която ние сме усетили сред християните в тази богохранима епархия, като с любов упражнявате с този посох архипастирските си грижи.

На добър час!

 

~*~

Словото е произнесено в Приемния салон на Синодната палата при тържественото посрещане на новоизбрания Русенски митрополит, Неделя Кръстопоклонна, 23.03.2014 г.

 

Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Патриаршеско поздравително слово към новия Русенски митрополит НаумПатриарх Неофит и Русенски Наум
« предишна новинаследваща новина »