ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Св. Литургия в храм „Св. Петка” в гр. Кермен

15 октомври 2009 09:28, Сливенска митрополия
Св. Литургия в храм „Св. Петка” в гр. Кермен

В Сливенска епархия има 32 църкви и параклиси посветени на преподобна Параскева-Петка Търновска. По повод празника на светицата, 14 октомври, тази година Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий предпочете да отслужи св. Литургия в храм „Св. Петка” в гр. Кермен. В св. Литургия участваха още председателят на църковното настоятелство свещ. Петър Василев и духовният надзорник на Сливенска епархия иконом Силвестър Янакиев.

Молитвено участие в богослужението взеха десетки православни християни от града. Присъства и кметът на града г-н Николай Колев. В края на службата митрополит Йоаникий произнесе назидателно слово на тема „Господи, посочи ми пътя, по който да вървя”. В края на словото си той призова християните да пазят православната вяра, да обичат Православната църква и да не се поддават на нетрадиционни за българския народ вероизповедания.

Вече десета година Петковден е официален празник на гр. Кермен. Село Кермен е основано през втората половина на 18 век, а статут на град е получило през 1974 година.

Църквата „Св. Петка” е построена през 1909 г. и е осветена от Сливенския митрополит Гервасий през 1909 година.

Да е честит празникът на керменци !

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Св. Литургия в храм „Св. Петка” в гр. Кермен Св. Литургия в храм „Св. Петка” в гр. Кермен Св. Литургия в храм „Св. Петка” в гр. Кермен Св. Литургия в храм „Св. Петка” в гр. Кермен Св. Литургия в храм „Св. Петка” в гр. Кермен Св. Литургия в храм „Св. Петка” в гр. Кермен Св. Литургия в храм „Св. Петка” в гр. Кермен Св. Литургия в храм „Св. Петка” в гр. Кермен

Аудио

Кермен

« предишна новинаследваща новина »