ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За десети пореден път в Софийската духовна семинария се проведоха Благовещенски четения

25 март 2014 05:06, СДС
Благовещенски четения в Софийската семинария

В навечерието на светлия празник Благовещение в Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“ за десети пореден път се състоя традиционният богословски семинар "Благовещенски четения".

Семинарът, който се е превърнал в училищно тържество, се проведе в най-голямата зала на Софийската семинария – киносалона, и на него присъстваха всички ученици, заедно с част от учителската колегия и администрацията.

Благовещенските четения започнаха с приветствено слово на и. д. ректор на СДС г-н Димитър Костадинов и бяха благословени от ефимерия на семинарския храм - свещеник Божидар Маринов, който тази година ръководеше и подпомагаше подготовката на докладите.

Програмата откриха най-младите ученици от първи курс (VІІІ клас) с рецитал от „Поучение за празника св. Благовещение на св. Климент Охридски“.

Изпълнената зала с внимание и интерес изслуша четирите доклада, които бяха представени от ученици от четвърти курс на духовната ни школа със съпътстваща ги мултимедийна презентация, точно и навременно управлявана от четвъртокурсника Янек Мунин.

Встъпителният доклад и презентация на тема "Църквата Христова" бе подготвен от Войден Божков. Вторият доклад бе представен от Янек Мунин и бе на тема "Богоследването", а за „Почитта на Божията Майка“ в България ни запозна Симеон Тричков. Ботьо Димитров разясни на ученическата аудитория какво съдържа и означава понятието "теизъм", а Христо Димитров от ІІ паралелен курс сподели своите размисли в есето си "Семинаристът и Благата вест".

Отец Божидар Маринов благодари на участниците и благопожела и занапред те да продължават да показват уменията и постиженията на семинаристите.

Изпълняващият длъжността ректор на Семинарията, г-н Димитър Костадинов, поздрави всички, които са се потрудили за Благовещенските четения тази година, като благодари за техния труд, упоритост и жертва на свободно време. Той пожела в следващите години в благовещенското тържество да се включват все повече участници от различни класове на духовното ни училище.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

 Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария Благовещенски четения в Софийската семинария
« предишна новинаследваща новина »