ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов портрет на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит бе поставен в аулата на Софийската семинария

25 март 2014 05:30, СДС
Портрет на Негово Светейшество

В аулата на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" в чест на празника Благовещение - 25 март, бе поставен нов рисуван портрет на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Новият портрет е дело на известната художничка-портретист Нана Райчева. Тя сподели, че при рисуването на портрета е била водена от чувство на респект и уважение към Българския патриарх. Придържайки се към хиперреализъм, със стремеж да предаде духовното излъчване и изражение на лицето, тя умело продължава делото на предишната художничка и дарител на семинарията - Пепа Гайдарова.

В аулата на Софийската семинария са поставени изрисувани портретите на тримата български патриарси - Кирил, Максим и Неофит, на българските екзарси и на видни митрополити - дарители. Там са и картинните портрети на всички ректори и духовници, които са допринесли за опазването на православната вяра в Майка България.

На светлия празник Благовещение по столетна традиция се предава семинарското знаме от завършващия випуск на следващия. На този ден в аулата на Семинарията, заедно с официалните гости учениците си припомнят големите духовници и личности, които са учили тук, грижили са се и са работили за духовното и материално развитие на софийската ни духовна школа.

 

Текст: Слави Спасов
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Портрет на Негово Светейшество Портрет на Негово СветейшествоСтената в аулата с портретите на първоиерарсите на Българската църква
« предишна новинаследваща новина »