ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благовещение - предаване на семинарското знаме в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”

26 март 2014 19:43, СДС
Паметна снимка

Празничен, вълнуващ и тържествен е денят на Благовещение в Софийската духовна семинария. Денят на благата вест, 25 март, в родната ни духовна школа „Св. Йоан Рилски” се празнува с особена тържественост. Това е денят, в който по традиция се извършва вълнуващият ритуал по предаване на семинарското знаме от завършващия випуск (пети курс) на следващия курс (четвърти).

Празничното богослужение тази година по решение на Св. Синод на Българската православна църква и с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. С него съслужиха ставроф. ик. Марин Божков, архиерейски наместник на Троянска духовна околия, ик. Василий Сарян, председател на столичния храм „Преображение Господне“ и член на Висшия църковен съвет към Св. Синод, ефимериите на семинарския храм - свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, и дякон Васил Танев.

На певницата по установена семинарска традиция застанаха учениците от пети курс, които в този ден показват придобитите и усвоени през петте години знания и умения по източноцърковно пение.

Семинарският храм бе изпълнен с учениците от всички класове, преподаватели, възпитатели и служители на семинарията. Да влязат в радостта на възпитаниците на свети-Йоановата школа и да съпреживеят духовната радост от ангелското благовестие на св. Богородица, в семинарския храм бяха дошли множество богомолци от цяла София, сред които бяха г-н Емил Велинов, директор на „Дирекция по вероизповеданията“ към МС, представители на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” - деканското ръководство и преподаватели, представители на Столичния инспекторат по образованието, старшите експерти в РИО г-жа Ваня Станчева и г-жа Серафимова, общественици и родители.

Задълбочена и вдъхновена проповед за празника произнесе петокурсникът Иван Тупаров. „Пресвета Богородица не само опази Божия закон, но изцяло се посвети на Бога. Направи от Неговата воля своя воля. Прие Божието слово и стана Негова Майка: „Ето рабинята Господня: нека ми бъде по думата ти“. Тези думи преобразиха земята в небе, опразниха ада от пленените, превърнаха земните жители в граждани на небесата, събраха в съюз ангели и човеци. Днес Невидимият става видим. Пресвета Богородица е Майка на новото творение – на творението в Христос. От нея – една човешка личност, се роди Новият Адам – Христос, и в нейно лице се обнови цялото творение. Днес Адам ликува, защото приема в своята природа своя Създател“ - каза в словото си завършващият семинарист.

В средата на светата и велика Четиридесетница, в седмицата, в която се изнася св. Кръст за духовно ободряване на вярващите, мнозина от присъстващите християни и деца пристъпиха за причащаване със св. Тайни Христови.

В края на богослужението митрополит Антоний се обърна с пастирско слово към богомолците и им преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

От името на семинарската колегия и учениците и.д. ректор г-н Димитър Костадинов благодари на архиерея и на гостите, уважили празника и поздрави завършващите духовното училище.

С приветствени думи към петокурсниците се обърна проф. д-р Божидар Андонов, зам.-декан на Богословския факултет, който ги прикани да се отзоват на поканата на преподавателската колегия във висшата духовна школа и да пристъпят за продължаване на своето образование именно в Софийския богословски факултет.

Богослужбата в храма завърши и присъстващите се отправиха към фиалата на Семинарията, където щеше да се проведе тържественото предаване на семинарското знаме.

Застанали по класове, облечени в семинарски раса, учениците заедно с гостите очакваха петокурсниците, които с тържествен ход начело със семинарското знаме преминаха през двора и достигнаха до фиалата.

Зрелостниците от пети курс, които по традиция опазват знамето до този момент, с тържествена церемония го предадоха на онези, които идват след тях – семинаристите от четвърти курс.

От името на завършващите Иван Тупаров благодари на семинарското духовенство, преподавателите и възпитателите и каза: „Днес, на прага на нашето завършване, ние с вълнение и радост си спомняме за първите ни впечатления, за първите ни срещи и богослужения. Спомняме си как през всичките пет години ние се вслушвахме в съветите на нашите учители, как попивахме от знанията на богословските науки и пребивавахме в благодатта на ежедневните богослужения.

Докато бяхме в по-малките класове, избирахме добрите образци и трупахме умения, опит и добродетели от нашите съученици. Сега, когато вече сме големи, осъзнаваме нашата отговорност да бъдем пример на подражание за по-малките наши братя в постоянството, любовта, въздържанието и напредване в обучението“.

След предаване на семинарската светиня (с полагането през рамо на ленти с българския трикольор, които семинаристите поставят при най-тържествените случаи), от името на четвъртокурсниците се обърна Войден Божков, който пожела на петокурсниците: „Да откликвате на призива на Божия глас – да продължите да напредвате в учението, християнските добродетели и богопознанието. Обръщаме се към вас с думите на Псалмопевеца, който казва: „Заради дома на Господа, нашия Бог, желаем ви добро”(Пс.121:9)“ и обеща: „Сега, когато приемаме семинарското знаме ние поемаме отговорността още по-усърдно да се учим, да се възпитаваме в Христовите ценности, да достигнем образа на достойния християнин и семинарист. Знамето е материален символ на нашата зрялост и задължение да бъдем пример и образец за по-малките наши съученици - в любовта към Бога и ближния, неуморния труд в учението и духовното пребиваване в молитвата!“

С тържествено многолетие завърши церемонията по предаване на семинарското знаме, след което всички направиха паметна снимка пред сградата на духовното училище, а на прием в семинарската аула в приятелски разговори споделиха мисли и надежди, и приятни мигове.

~*~

ПОДРОБЕН ФОТОРЕПОРТАЖ вж тук> http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=135781

Текст и снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »