ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Клисурската света обител „Св. Петка”

15 октомври 2009 11:31, Софийска митрополия
празник в Клисурския манастир "Св.Петка"

На 14 октомври, Петковден, Негово Високопреподобие архимандрит Григорий, протосингел при Софийската митрополия, оглави празничната св. Литургия в Клисурската света обител, над град Банкя, по повод празника на манастира. В съслужението взеха участие архимандрит Пахомий, игумен на Дивотинския манастир, иконом Милчо Топузлиев от храм „Св. Кирик и Юлита”, гр. Банкя, протойерей Иван Динков, предстоятел на храм „Св. Йоан Кръстител” в кв. "Обеля" и дякон Петър Симеонов.

Празнично слово за света Петка произнесе архимандрит Григорий. В него той припомни дивното житие на преподобната и историята на нейните свети мощи.

След св. Литургия в двора на манастира бе отслужен традиционният за храмовия празник водосвет и бяха осветени десетки погачи и хлябове, приготвени специално за празника. Манастирското сестринство нагости с вкусен боб стотиците поклонници, които не преставаха да прииждат през целия ден в светата обител.

Клисурската света обител „Св. Петка” е построена на древен път, свързващ София със село Брезник. Манастирският комплекс, който се състои от малка църква, жилищни и стопански сгради, е разположен на открито възвишение над село Клисура, на няколко километра от град Банкя. Едно от преданията за възникването на манастира разказва, че през 1238 г. при пренасянето на мощите на св. Петка Българска в тогавашната ни столица Търново по време на българския цар Иван- Асен ІІ, литийното шествие, което пренасяло нетленното тяло на светицата, спряло за почивка и така преподобната осветила със светото си тяло това място. Върху него построили църква, а след това и манастир.

Малко се знае за историята на Клисурския манастир, чиито архиви и библиотека са изгорели при голям пожар през втората половина на миналия век. Знае се, че днешният храм „Св. Петка” е построен върху основите на стара църква, която била на повече от 300 г. и се е срутила през 1954 г. под бремето на годините. Само за две години след установяването си тук, пристигналата по това време схимонахиня Мария Магдалина (Дохторова), от руски произход, възстановила изцяло църквата и стенописите в нея.

Родена през 1896 г. в Киев, монахиня Мария Магдалина, след трудни години на странничество в Италия, Франция, Австрия, Гърция, намира своето духовно призвание тук, в тази обител, в която възражда духовния живот и събира многочислена монашеска общност.

Завършва жизнения си път през 1978 г. като схиигумения на Клисурския манастир и е погребана в двора на църквата.

В най-ново време, през 90-те години, по инициатива на тогавашния протосингел на Софийска митрополия (сега Ловчански митрополит) Гавриил и с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, започва основно обновяване на светата обител с изграждането на нови монашески сгради на мястото на полуразрушените стари. Строежите и облагородяването на манастирския комплекс продължава и днес, при игуменството на сестра Филотея и сестринството.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

архимандрит Григорийпразник в Клисурския манастир "Св.Петка"празник в Клисурския манастир "Св.Петка"празник в Клисурския манастир "Св.Петка"празник в Клисурския манастир "Св.Петка"Клисурският манастир "Св. Петка"Клисурският манастир "Св. Петка"Клисурският манастир "Св. Петка"

Аудио

Клисурски манастир

« предишна новинаследваща новина »