ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в с. Белчин

15 октомври 2009 14:27, Софийска митрополия
Храмов празник в с. Белчин

На 14 октомври, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави празничното богослужение в старинния храм “Св. преп. Петка” край село Белчин, Самоковска духовна околия. В богослужението взеха участие софийските духовници: ставрофорен иконом Мина Минчев, предстоятел на храм „Св. Неделя”, протойерей Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение”, протойерей Кирил Попов, предстоятел на храм „Св. Николай Чудотворец”, енорийският свещеник на с. Белчин - Любомир Годиняков, и дякон Любомир Стоянов. На певницата бяха певци от София. По време на св. Литургия г-н Симеон Пашов, основен ктитор и възобновител на порутения допреди около две години старинен белчински храм, прочете Господнята молитва "Отче наш". Слово за подвига на св. Петка - Параскева и пътя на светите й мощи, стигнал до гр. Яш, Румъния, произнесе викарният епископ.

Старата белчинска църква в миналото била използвана като гробищна (в селото има и друга църква от ХІХ век). Дълги години храмът тънел в разруха. През ХVІІ век църквата била отново построена, като основите й са легнали върху друг по-стар храм от ХІІІ-ХІV век. Реставрацията на храма започва през септември 2006 г. и по свидетелството на ктитора първообразът и останките от него са запазени в максимална степен.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим пълно освещаване на храма е извършено на Петковден през 2008 г. от викарния Знеполски епископ Йоан. Тази година на празника след св. Литургия бе извършен водосвет и осветени новите стенописи, които обхващат целия храм.

След богослужението гостите, водени от г-н Пешов, разгледаха изградения по негова инициатива и дарение музей, който се намира в съседство с църквата. В музея са изложени паметници на човешката култура и бит от антично време до неотдавнашното ни минало. Всички те са открити край село Белчин или извадени от раклите на белчинските баби. Може да се каже, че този етнографско-исторически музей отразява в пълнота живота и поминъка на православните българи от този край.

Самодеен състав за народни песни поздрави с празнична програма духовниците от епархийския център и всички жители на селото, съпричастни с храмовото тържество.

Снимки: Андрай Касабов
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Храмов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. БелчинХрамов празник в с. Белчин

Аудио

Белчин

« предишна новинаследваща новина »