ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Петковден във Великотърновска епархия

15 октомври 2009 15:05, Великотърновска митрополия
Първа копка на бъдещия храм "Св. Петка Търновска"

Вчера, 14 октомври 2009 г. – Петковден, беше празникът на гр. Севлиево. След като отслужи празнична св. Литургия, Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий направи първа копка на мястото, където предстои изграждането на храм, който ще бъде посветен на св. преп. Петка Търновска. По време на богослужебния чин по полагане основите на храма присъстваха кметът на града г-н Йордан Стойков, свещениците от Севлиево, а така също много енориаши и гости.

Проектът за новия храм е завършен на всички етапи и беше утвърден на последното заседание на Великотърновския епархийски съвет. С първата копка начена етапът по изграждането на църквата, за което ще се разчита на Община Севлиево, спонсорите от региона и не на последно място и на лептата, дарена от всеки съвестен православен християнин и родолюбив българин.

В престолния град Велико Търново е изграден в груб строеж православният храм „Св. Петка Търновска”, който също отбеляза своя храмов празник. Настоятели, дарители и енориаши се събраха, заедно с предстоятеля иконом Славчо Иванов, за да отбележат престолния празник на новостроящата се църква. Квартал „Картала”, където се намира храмът, е населен предимно с млади семейства, които обитават новоизградените жилищни комплекси. Приоритет за града и квартала е скорошното довършване на храма, за което с Божията помощ неуморно се трудят дарители и строители.

Същия ден – 14 октомври 2009 г., в с. Карайсен, Павликенска духовна околия, за храмовия празник бяха дошли учениците от ІV „в” клас при ОУ ”Св. Климент Охридски”, гр. Павликени, където изучават СИП-Религия. Докато се наслаждаваха на източно-църковните песнопения, учениците взеха дейно участие в богослужението. По време на св. Литургия всички се причастиха със св. Дарове.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

На богослужебния чин присъства г-н Йордан Стойков- кмет на СевлиевоВъв съслужението участваха свещениците от СевлиевоМолитвено участие на учениците от 4 "в" класХрам "Св. Петка Търновска", с. КарайсенПричастяване със св. ТайниВсички се удостоиха да приемат Тялото и Кръвта ХристовиПразничната икона Йеромонах Мелетей проповядва преди да раздаде анафора

Аудио

В. Търново

« предишна новинаследваща новина »