ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Бургас откриха учебната година по вероучение

15 октомври 2009 16:14, Сливенска митрополия
В Бургас откриха учебната година по вероучение

Новата учебна година по вероучение в Бургас започна с открит урок, пресъздаващ традициите в българското училище. Той се проведе в ОУ „Георги Бенковски”. Гости на урока бяха кметът Димитър Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, директорът на общинска дирекция „Образование” Веселина Таралова, директорът на РИО-Бургас Таня Борисова, родители и учители.

Занятието започна с молитвата „Отче наш”, изрецитирана на църковнославянски от възпитаници на училището. Присъстващите мислено се пренесоха в класната стая на Вазовата героиня Рада Госпожина – заради възрожденските одежди и прически на учителките, народните носии на децата, тъканите черги, сандъчетата с пясък за писане, мастилниците и перата, старовремския глобус в ъгъла, но най-вече поради факта, че учениците слушаха учителите и не държаха в ръцете си мобилни телефони.

Особено актуално от детските уста прозвучаха думите: „Да не правим на хората онова, което не искаме на нас да правят”. Днес тази морална норма не се спазва нито в българското семейство, нито в българското училище и примерите за това са многобройни.

В края на урока децата, учителите и родителите бяха поздравени от кмета, попа и даскала – първенците на всяко българско селище по време на Възраждането. В тези роли влязоха Димитър Николов, отец Захарий – експерт в Община Бургас по въпросите на православното образование, и директорът на РИО-Бургас Таня Борисова.

Часове по вероучение се провеждат в Бургас от миналата учебна година. Те са част от стратегията на Общината за въвеждане на православно образование, просвета и култура в училищата. Занятията са организирани като извънкласна дейност и са част от програмата на клуб "Православни християнски ценности, традиции и празници" към Общинския детски комплекс - Бургас. През учебната 2008/2009 г. над 1300 деца бяха включени в програмата от своите родители. Записването за настоящата учебна година се извършва чрез подаване на заявление до директора на ОДК чрез класния ръководител в съответното училище.

Пресцентър: Стефан Минчев
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

В Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучениеВ Бургас откриха учебната година по вероучение

Аудио

Бургас

« предишна новинаследваща новина »