ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВЕЧЕР НА НЮЙОРКСКИЯ МИТРОПОЛИТ АНДРЕЙ

27 март 2014 18:22, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейският наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов

На 26 март 2014 г. в кафе-театъра на Образцово народно читалище "Напредък – 1864”, гр. Търговище, се проведе вечер, посветена на Нюйоркския митрополит Андрей - бележит дипломат в расо и строител на величавото здание на задграничната ни църква в Северна Америка и Австралия, допринесъл за сваляне на схизмата.

Инициативата бе на Профилирана гимназия с изучаване на чужди езици „Митрополит Андрей” по повод 28 март – празника на гимназията. Вечерта се проведе със съдействието на Архиерейското наместничество, Регионалния исторически музей – Търговище, Образцово народно читалище „Напредък -1864” и премина под надслов "Благодетелят".

„Един от най-бележитите творци и зидари на българската църковна народна сграда, за издигането на която бе посветил целия свой живот отвъд океана, склопил очи, без да я види довършена!" - така започна словото си архиерейският наместник, ставрофорен иконом Славчо Проданов, и продължи: "Рано взел жребия на апостолски приемник, въоръжен с благодатни доспехи, любимият наш дядо Андрей дори и в чужбина бодро стоеше на църковно-народна стража. С авторитета на високия си епархийски сан той изграждаше храмове в поверените задгранични епархии и помагаше да се засили вярата в Господа и да се укрепи връзката между разделения ни народ”.

Презентация за живота и дейността на духовника, подготвена от главния уредник на Регионалния исторически музей г-жа Светлана Аврамова, бе представена от възпитаници на Езиковата гимназия "Митрополит Андрей".

За поколения граждани от Търговище името на Нюйоркския митрополит Андрей е свързано със спомените и разказите за неговата огромна ерудиция, пословична скромност и общителност, за предразполагащата му кротост и добронамереност, за блестящото му красноречие на проповедник. Много често в писмата си до архиерейския наместник, иконом Васил Коев, владиката пише: „Израснах в Джумая (дн. Търговище), научих се да обичам нашите съграждани, те са добри християни и мили хора. Предай им моето благословение и моите поздрави, кажи им, че и да съм на другия край на света, ще се моля за тях, ще ги помня и обичам. Нека Господ Иисус Христос винаги бъде с тях и ги пази!”

През дългите години прекарани в новия свят, въпреки многото трудности, съпътстващи архипастирското му служение, митрополит Андрей не забравя Търговище и според възможностите си често извършва дарение на двата храма, а с дарени средства общината закупува пречиствателна станция за питейна вода. Градът е отдал нужната почит на този голям радетел на Православието. На негово име е кръстена Английската гимназия и най-дългата улица в гр. Търговище.

Църковният хор при търговищкия храм „Св. Йоан Рилски” с диригент Антоанета Атанасова изпълни "Достойно есть" – любимото песнопение на митрополит Андрей.

Високопреосвещеният Американски и Австралийски митрополит Андрей изпълни с преданост и пастирско усърдие своя дълг. А на верните към дълга си е обещан „венецът на живота”.

Още снимки можете да видите в сайта на Варненска и Великопреславска св. митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Текст и снимки: Валентина Проданова

 

 

« предишна новинаследваща новина »