ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

След 50 години с. Чокоба има отново православен храм

15 октомври 2009 16:16, Сливенска митрополия
Село Чокоба има отново православен храм

На 15 октомври 2009 г. Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий в съслужение със свещеници от гр. Сливен извърши тържествен водосвет и официално откри новопостроения храм „Св. Йоан Рилски” в с. Чокоба, Сливенска община. В края на църковното последование митрополит Йоаникий поздрави православните християни, че вече си имат нов православен храм и им заръча да го пазят като зениците на очите си.

Архиереят благодари на всички, които са участвали в строителството със средства или с доброволен труд и им пожела много здраве и благоденствие. На тържеството присъстваха почти всички жители на селото и много гости от съседни населени места. Присъстваха и секретарят на община Сливен г-жа Петя Руменова, началникът на отдел „Култура и вероизповедания” г-жа Дора Ескидарова, началникът на финансовия отдел на общината г-н Симеон Монев, общински съветници и кметове на населени места.

Село Чокоба се намира на 20 километра южно от Сливен. По времето на турското робство населението му е бил смесено – българи и турци, но след Освобождението турците са се изселили и там е останало само българско население. В архива на Сливенската митрополия има запазени данни, че в селото е имало църква, посветена на небесния закрилник на българския народ – св. Йоан Рилски. Кога точно е била построена църквата, не е записано. Знае се, че преди да стане храм, сградата е била частна и приспособена за църква.

През 1959 г. със заповед на тогавашния председател на Окръжния съвет църковният имот е отчужден, а сградата - съборена. Теренът е отреден за строителство на битов комбинат. През 1991 г., след приемането на реституционните закони, Сливенска митрополия успя да възстанови отнетия църковен имот и веднага предприе действия за построяване на нов православен храм в селото. Проекта изготви архитект Юлия Стефанова от Сливен. След одобрението му по съответния ред, се започна строителството под непосредственото ръководство на тогавашния кмет Андрей Андреев. Това се случи в ония трудни за България години, когато се градяха основите на демократичната ни държава и се започна неистова надпревара между „богоизбраните люде” за натрупване на капитали, като никой от тях не мислеше, че има и поругани духовни ценности, и че за възстановяването и запазването им също бяха необходими средства. Въпреки това намериха се и благородни и боголюбиви хора, които в продължение на повече от 15 години, след много вложени труд и финансови средства, построиха новата църква. За това дело помогнаха финансово и Сливенска митрополия, Община Сливен, Дирекция ” Вероизповедания” при Министерския съвет и много фирми. Благодарение на всички тях днес с. Чокоба има отново свой нов, красив и напълно обзаведен православен храм. Най-голям дял има действащият вече втори мандат кмет, г-н Кольо Колев, на когото искрено благодарим и му пожелаваме много здраве и дълголетие.

Да е честит на чокобенци новият православен храм!

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Село Чокоба има отново православен храмСело Чокоба има отново православен храмСело Чокоба има отново православен храмСело Чокоба има отново православен храмСело Чокоба има отново православен храмСело Чокоба има отново православен храмСело Чокоба има отново православен храмСело Чокоба има отново православен храмСело Чокоба има отново православен храм

Аудио

с. Чокоба

« предишна новинаследваща новина »