ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Седми работен семинар с учителите по религия

28 март 2014 11:22, Софийска митрополия
Седми работен семинар с учителите по религия

На 22 март в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Седмият работен семинар с учители по религия, организиран от Регионалния инспекторат по образованието – София-град и Богословския факултет.

Тази година съорганизатор е и новосформираният Център за катехизическо и религиозно обучение към БФ, чиято дейност бе представена от неговия директор, проф. Божидар Андонов.

Срещата бе открита от Ваня Станчева – ст. експерт в РИО – София-град, и проф. Божидар Андонов – заместник-декан на БФ.

Участниците в семинара бяха приветствани от името на Негово Светейшество Неофит – патриарх Български и митрополит Софийски, както и от името на деканското ръководство на БФ.

Гости на тазгодишната среща бяха доц. Жоржета Назърска и гл. ас. Светла Шапкалова от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), които представиха своята работа със студенти, изучаващи различни предмети, свързани с религията, както и изготвени от тях помагала по темите.

Акценти в презентацията на Ваня Станчева бяха конкретните теми за християнските празници, залегнали в одобрената от МОН учебна програма по религия за начален етап на основната образователна степен, както и най-често допусканите грешки от страна на учителите, а именно даване на повече информация за народните традиции и обичаи за сметка на християнския смисъл на празника, както и неразграничаването на легендите и народните предания от Свещеното и Църковното предание.

След кратка почивка своя опит по „Темите за християнските празници в обучението по религия“ споделиха учителите Руска Тошева – базов учител в 20 ОУ „Тодор Минков“ и в 41 ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, Миленка Йоцова – учител в 78 СОУ „Христо Смирненски“ и ОДЗ № 25 в гр. Банкя, и Виолета Рогачева – базов учител в 4 ОУ „Джон Атанасов“.

В проведената след това дискусия се включиха присъстващите учители и студенти. Поставени бяха въпроси за мястото и ролята на свещениците в обучението по религия, за нуждата от повече нагледни материали и др. Направено бе предложение за организиране на повече такива форуми, на които да се споделя опита на учителите по религия от общообразователните училища, натрупан в продължение на повече от 15 години.

Текст: Ваня Станчева
Снимки : Нина Комарова

 

 

Снимки

Седми работен семинар с учителите по религияПроф. д- р Божидар АндоновСедми работен семинар с учителите по религияСедми работен семинар с учителите по религияСедми работен семинар с учителите по религияБогословският факултет
« предишна новинаследваща новина »