ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първи открит урок по Религия в СОУ „Христо Ботев“, с. Горна Малина

28 март 2014 14:17, Софийска митрополия
Децата отговарят на репортерски въпроси

На 27 март се проведе първият открит урок по Религия в СОУ „Христо Ботев“, с. Горна Малина (Софийска епархия).

Гости на събитието бяха доц. д-р Жоржета Назърска – заместник-декан в Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), гл. ас. Светла Шапкалова – богослов и преподавател в същия университет, г-жа Димитринка Георгиева – експерт в Регионалния инспекторат по образованието за София-област, г-н Нако Наков – директор на училището, г-жа Елена Ножарова – директор на ОДЗ „Вяра, надежда, любов“ в с. Горна Малина, прот. Серафим Янев – председател на храм „Успение Богородично“ (с. Горна Малина), както и други членове на църковното настоятелство при храма, г-жа Пенка Христова – секретар на Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП, учители и родители.

Събитието се радваше на медиен интерес и беше отразено от два големи телевизионни канала. В самото начало децата се включиха на живо в едно телевизионно предаване и отговориха на репортерските въпроси, свързани с вярата им в Бога, с разбирането им за добро и зло и с живота на нашия Господ Иисус Христос.

Урокът беше посветен на наскоро отминалия голям християнски празник Благовещение. Той започна с молитвата „Отче наш“, която децата казаха заедно. След като изпяха тропара на Благовещение, учениците изрецитираха и стиховете, представящи срещата на Приснодева Мария с архангел Гавриил.

След това учителката Цветанка Маламова беше подготвила за децата увлекателни задачи, в които те трябваше отборно да се състезават. Учениците бяха разделени на три отбора, като всеки от тях носеше името на една от християнските добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Беше определено и тричленно жури, което да следи как се изпълняват задачите, в което бяха включени директорът г-н Наков, доц. д-р Жоржета Назърска и г-жа Димитринка Георгиева.

Задачите на децата включваха подреждане на пъзел, изобразяващ икона, разказване за празника от съответната икона, решаване на кръстословица и др. След като отборите решиха кръстословицата и получиха в нея думичката „Благовещение“, г-жа Маламова им показа иконата на Благовещението и им разказа какво е изобразено на нея. Учениците трябваше да подредят хронологично и иконите, изобразяващи други християнски празници, честващи събития от живота на нашия Господ.

За финал децата изпяха „Богородице, Дево“ и получиха грамоти за участието си, като всички те бяха определени за победители. Журито ги поздрави за успешната им работа, каза им колко е важно да работят заедно, за да успяват, и им пожела светло посрещане на предстоящите Великденски празници. Специално поздравление към тях отправи и прот. Серафим Янев, който е инициатор на преподаването на предмета "Религия" в с. Горна Малина. Той благодари на директора на СОУ „Христо Ботев“, че е позволил преподаването на религия в това училище, на родителите, които са записали децата си на СИП-Религия, и на преподавателката г-жа Цветанка Маламова, като й подари учебни помагала, с които да подпомага работата си, а на децата раздаде детски молитвеници. Преподавателката получи помагала и от гл. ас. Светла Шапкалова от УНИБИТ. Приветствие за успешната работа отправи и директорът г-н Наков, който постави на децата и следващата задача за домашно – да научат повече за християнските добродетели – вяра, надежда и любов, както и да се запознаят с великото послание на св. ап. Павел за любовта.

Урокът се превърна в един своеобразен празник, който остави светла диря в сърцата на ученици, учители и гости и отново ни напомни колко е важно в младите души да се посяват семенцата на Христовата ни православна вяра.

~~~

Културно-просветният отдел при Св. Синод сърдечно поздравява прот. Серафим Янев и преподавателката по Религия Цветанка Маламова за отлично поддържаната и развиваната духовно-просветна работа с децата и приветства директор Наков за поощряването на тяхното духовно и нравствено развитие чрез осигуряване на преподаването на Религия в СОУ "Христо Ботев" - с. Горна Малина.

Текст и снимки: Пенка Христова

 

 

Снимки

Децата отговарят на репортерски въпросиПоздрав за БлаговещениеГоститеОтбор НадеждаОтбор ВяраОтбор ЛюбовВече сме готовиС готовия пъзелМногоуважаемото журиГоститеРадостни заедно!Г-жа Маламова с децатаПрот. Серафим ЯневДа разкажем за иконатаРешаване на кръстословицаВече сме готовиКръстословицатаДа подредим иконитеКой ще отговориСв. БлаговещениеОценката на журитоПрот. Серафим подарява детски молитвеници на децатаПрот. Серафим ЯневЗаключителни словаГл. ас. Светла ШапкаловаДиректор Наков закрива урокаИзглед от СОУ Христо Ботев - с. Горна Малина
« предишна новинаследваща новина »