ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

105 години от рождението на капитан I ранг Христо Кукенски

28 март 2014 17:48, Варненска и Великопреслaвска митрополия
105 години от рождението на капитан I ранг Христо Кукенски

На 28 март Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан уважи честването на 105 години от рождението на капитан I ранг Христо Кукенски по покана на конфедеративния съвет на „Българска военноморска конфедерация”.

На официалното събитие във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” присъстваха: капитан I ранг професор, доктор на военните науки Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, капитан I ранг доцент, доктор Калин Калинов – заместник-началник по учебната и научната част, капитан I ранг Светослав Димитранов – заместник-началник по административната част и логистика, представители на местната власт и др.

След официалната част по полагане на венци в алеята на преподавателите, митрополит Йоан бе приет в кабинета на началника на ВВМУ, където бе представена кратка презентация за историята и дейността на училището.

По установена традиция Негово Високопреосвещенство се разписа и в книгата за гости, в която всички представители на институции поставят своите инициали.

~*~

Капитан I ранг ХРИСТО ГЕОРГИЕВ КУКЕНСКИ

Възпитаник на Морското училище и Военноморското училище в Ливорно – Италия. Участник във Втората световна война като командир на корабно формирование в Черно море. След войната е пръв командир на българските ескадрени миноносци и дългогодишен преподавател и администратор в Морското училище. В периода 24.4.1951-17.11.55 г. основава цикъл “Тактика на ВМФ”. Основател е и на циклите “Корабоводене” и “Морска практика”. Автор и съавтор е на учебници по навигация и морска практика. Кавалер на няколко бойни ордена.

~*~

Още снимки можете да видите в сайта на Варненска и Великопреславска св. митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Текст и снимки: Борислав Стоев

 

 

« предишна новинаследваща новина »