ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"В дните на Великия пост имам нужда от вашите молитви". Архимандрит Дионисий прочете IV-та част на Богородичния акатист в София

29 март 2014 14:45, Софийска митрополия
Архимандрит Дионисий прочете четвъртата част на Богородичния акатист в София

В петъчния ден на 28 март в столичния храм, посветен на Богородичния празник Живоприемни източник, в кв. „Подуене“, бе прочетена съгласно програмата на Софийската св. митрополия четвъртата част на Богородичния акатист.

Богослужението бе предстоявано от Негово Високопреподобие архимандрит Дионисий, началник на отдел „Богослужебен“ към Св. Синод на БПЦ.

В съслужение с него в богослужбата взеха участие храмовото духовенство и столични свещенослужители. Вечерното последование и възхваляващите Божията майка песнопения бяха изпълнявани от представители на Свещеническия хор и клиросни певци, дирижирани от протойерей Кирил Попов.

В изцяло обновения храм (олтарната част, солея, корабната част и цокъла на вътрешните стени), благодарение на църковното настоятелство, ръководено от свещеник Симеон Иванов, се събраха вярващи от цяла София. Иконите на Божията майка в храма бяха подобаващо богато украсени с пролетни цветя.

В края на акатиста архимандрит Дионисий се обърна към вярващите с трогателно слово за св. Богородица. Цялото слово може да прочетете на адрес: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=135987

След отпуста отец-архимандритът благодари на софийския протосингел ставроф. ик. Ангел Ангел за присъствието му, с което предава на християните благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. Сърдечно благодари на отец Кирил Попов за усърдното му и ревностно участие през четирите седмици на Великия пост. И накрая сподели с множеството боголюбив народ своите размисли, впечатления и огорчение от разпространяващите се напоследък неверни и гнусни клевети от страна на някои псевдоцърковни електронни сайтове, имащи претенции да се наричат православни.

„В електронното пространство има един портиер на двери, който седи и ги отваря и затваря на онзи, който му е нему изгоден. През последните две седмици, откакто Българският патриарх се завърна от Константинопол, този портиер обвини най-близките сътрудници на патриарха в злонамереност, която според него стига до отровителство на първойерарха на Българската църква…“ - каза в своето обръщение архимандрит Дионисий. Той ясно и категорично отрече подобни гнусни клевети и опроверга слуховете, които същият разпространява, за липсата на подходяща образователна подготовка на някои от онези сътрудници, които подпомагат работата на патриаршеския кабинет. Той поясни за тези, които са имали съмнения относно това, че самият той няма висше богословско образование, като свидетелства, че през 2004 година е придобил бакалавърска степен по богословие, а през 2012 е придобил магистърско звание.

„Тъй като сме в дните на Великия пост и всеки човек има от какво да се очиства и аз самият, като част от народа Божий, имам нужда от очистване на лични грехове и затова ви моля за вашите молитви“. Като поиска прошка за това, че се е наложило да занимава църковната общественост с неговата личност, той пожела повече да се молим един за друг, да се обичаме и да пребъдваме под покрова на Божията майка и с чисти сърца да посрещнем пасхалната радост.

 

 

Снимки

Архимандрит Дионисий прочете четвъртата част на Богородичния акатист в СофияАрхимандрит Дионисий прочете четвъртата част на Богородичния акатист в СофияЧетвъртата част на Богородичния акатист в СофияЧетвъртата част на Богородичния акатист в София Четвъртата част на Богородичния акатист в СофияЧетвъртата част на Богородичния акатист в СофияЧетвъртата част на Богородичния акатист в София Четвъртата част на Богородичния акатист в СофияАрхимандрит Дионисий прочете четвъртата част на Богородичния акатист в СофияАрхимандрит Дионисий прочете четвъртата част на Богородичния акатист в СофияАрхимандрит Дионисий прочете четвъртата част на Богородичния акатист в СофияАрхимандрит Дионисий прочете четвъртата част на Богородичния акатист в СофияАрхимандрит Дионисий прочете четвъртата част на Богородичния акатист в СофияАрхимандрит Дионисий прочете четвъртата част на Богородичния акатист в СофияАрхимандрит ДионисийАрхимандрит ДионисийЧетвъртата част на Богородичния акатист в СофияЧетвъртата част на Богородичния акатист в СофияХрамовото духовенствоАрхимандрит Дионисий прочете четвъртата част на Богородичния акатист в София
« предишна новинаследваща новина »