ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Събития през съботния ден в Ловчанска епархия

30 март 2014 13:48, Ловчанска митрополия
събития

В началото на всяка пролет, в Ловеч се прави едно възпоменание - на всички невинно убити по време на комунистическия режим в България.

Когато идваш в града с автомобил и по някаква причина вдигнеш главата си към скалните масиви, които заобикалят Ловеч, ще видиш кръст. Този кръст означава мястото, където много човешки същества без логична причина и по особено зверски начин са намерили смъртта си. Това е трудово–поправителният лагер, наречен с жестока, нечовешка ирония "Слънчев бряг". Тук в земята зее огромен кратер, образуван от ръцете на около 1200 българи, които са били заточени, защото са били част от интелигенцията на онова време, отказала да приеме стандартите на комунистическия светоглед или просто защото са имали собствени възгледи, които са се опитали да отстояват.

Работният ден в лагера е започвал точно в 4.00 ч. сутринта и завършвал в 22.00 ч. всеки ден в дъжд, студ, сняг. Нормата, която трябвало да превъзпитава "непокорните", варирала между 6 и 20 кубика камъни дневно, добивани буквално от земята с голи ръце. Този, който не изпълни заданието си, бил пребиван за назидание на останалите. Всъщност крайната цел тук е била физическото унищожение на т. нар. лагерници. Мнозина оставили костите си в тази каменна голгота. Телата не били връщани на роднините, за да не се всява смут сред населението.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, след като отслужи заупокойна св. Литургия в катедралния храм „Св. Троица” в Ловеч, дойде в лагера „Слънчев бряг”, за да оглави молитвата на това печално място на страха и ужаса, родени някога от извращението на човешкия ум.

~~~

Същата вечер владиката присъства на тържеството по случай 10-годишнината на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, на която е почетен член. Митрополит Гавриил произнесе слово и подари икона на св. братя Кирил и Методий. В обръщението си той каза, че св. Кирил и св. Методий са създали основата на нашата духовност, а оттук и възможностите за материално развитие и подем, поради това, ние не трябва да имаме чувството, че сме влезли в Европа като Пепеляшка, а като една древна нация със собствена култура и традиции.

 

 

Снимки

събитиясъбитиясъбитиясъбитиясъбитиясъбитиясъбитиясъбитиясъбитиясъбитиясъбития
« предишна новинаследваща новина »