ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стотици перничани посрещнаха мощите на свети Йоан Рилски Чудотворец

17 октомври 2009 20:29, Софийска митрополия
св. Йоан Рилски - покровител на Перник

В съботния ден, на 17 октомври, множество предстоятели и свещенослужители на софийски храмове, игумени на епархийски манастири и монаси, местното духовенство и граждани на гр. Перник, предвождани от Знеполския епископ Йоан, тръгнаха с литийно шествие от храм „Св. Йоан Рилски”, за да посрещнат тържествено в центъра на града, частица от мощите на св. Йоан Рилски.

Пред Културния дом, където от миналата година в знак на признателност към преподобния Рилски Чудотворец стои негова скулптурна фигура, деца от всички училища, гражданство и много гости на Перник се бяха събрали и с нетърпение очакваха пристигането на светинята. Кортежът от Рилския манастир беше посрещнат в началото на града, в кв. “Бела вода”, от заместник-кмета Иванчо Христов и директора на Културно-информационния център Кирил Манов и премина през целия град, съпровождан от полицейски патрул.

Положена в специално изработена за случая сребърна мощехранителница, светата частица беше донесена лично от игумена на Рилската света обител, Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, придружен от манастирски братя. Веднага след пристигането бе отслужен кратък молебен от двамата епископи. Предавайки светинята на епископ Йоан, игуменът се обърна към многолюдното събрание с думите: „По воля Божия и с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, днес братството на Рилската света обител предоставя частица от нетленните мощи на всебългарския покровител и Чудотворец, св. Йоан Рилски. Вековете не успяха да заличат любовта и почитта към този образец на духовно съвършенство. Прославата на светеца все повече се засилва и доказателство за това е днешният тържествен ден. Няма друг такъв по нашите земи! От името на Рило- манастирското братство и от мое име молитвено благопожелавам на всички перничани да бъдат достойни за тази светиня, която сега предоставяме, като живеят с искрена вяра, с мъдрост и богоугоден живот”.

От името на църковното изпълнение на Софийска епархия епископ Йоан, викарият на Софийския митрополит, благодари с думите: „Днес, когато сме в навечерието на празника на св. Йоан Рилски, се изпълни едно наше отдавнашно съкровено желание - да приемем като скъп дар частица от неговите св. мощи. В този миг ние сме изпълнени с радост и вълнение, но и със съзнание за високата отговорност, която поемаме, да пазим и да почитаме тази светиня, и да имаме такъв живот, че да сме достойни за присъствието на св. Йоана тук, в този град, който го почита като свой закрилник. Всесърдечно благодаря от името на Негово Светейшество на Вас, преосвещений Владико, и на цялото Рило-манастирско братство, че дадахте съгласие и лично донасяте този скъпоценен дар, който да бъде достойно поставен в храма, посветен на него. Всесърдечно благодарим на кметското ръководство и на цялото изпълнение на този град, които проявиха настойчиво желание да имат частица от мощите.

Св. Йоан закриля всички, които го обичат и почитат. Той в своя завет ни рече: да живеем в съгласие и в любов, в единомислие и мир, да имаме онова съзнание за греховете си, което да ни води към покаяние, а това покаяние ще ни води безбедно по пътя на спасението.

Честит и благословен празник! Нека свети Йоан да закриля този град от беди и злощастия и да почива тук, а ние да се постараем да бъдем достойни за него!”

От своя страна кметът на гр. Перник г-жа Росица Янакиева, развълнувана, отправи искрени благодарности към Негово Светейшество патриарх Максим, като заяви, че перничани ще вървят по пътя към доброто, което изисква присъствието на светинята в града им и заръча тези думи да му бъдат предадени. Тя увери, че това, което се случва днес, е най-голямото християнско събитие в историята на града и е една дългогодишна мечта на перничани, която се осъществява след много години на духовни усилия и молитви.

Духовното тържество продължи с литийно шествие, в което взеха участие духовниците, кметската и областната управа, представители на българската държавност, делегации от Беларус и Русия, специално дошли за случая, ученици и стотици граждани на Перник. Там бяха и членовете на обществения съвет за духовна просвета, създаден като гражданска инициатива през 2005 г. с основна цел: утвържаване на православните ценности както в обществения и културния живот, така и в образованието, и които се надяват това да стане трайна и последователна политика на община Перник.

Огласяно от църковни песнопения и камбанен звън, шествието премина през централния градски площад и пренесе светия дар в храм „Св. Йоан Рилски”. Там бе отслужен молебен канон на светеца и поставена мощехранителницата за поклонение на вярващите, които не спираха да прииждат през целия ден.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

х. "Св. Йоан Рилски"

Аудио

Перник

« предишна новинаследваща новина »