ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в гр. Русе в деня на св. апостол и евангелист Лука и св. великомъченица Злата Мъгленска

18 октомври 2009 12:20, Русенска митрополия
Четене на св. евангелие

На 18 октомври честваме паметта на св. апостол и евангелист Лука и св. великомъченица Злата Мъгленска. В този празничен неделен ден Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, отслужи св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе. В богослужението съслужиха свещ. Николай Николов и митрополитският дякон.

След причащаването на свещенослужителите свещ. Николай прочете проповед на блаженопочиналия български патриарх Кирил. Проповедта се състоеше в разсъждения върху стих 21-ви на 10-а глава от евангелието от Лука: „Прославям Те, Отче, Господи на небето и на земята, задето си утаил това от мъдри и разумни, а си го открил на младенци”. Вярващите бяха запознати и с подвизите на днес честваните св. Лука и св. Злата Мъгленска. В заключение отец Николай каза: „Нека Бог, братя и сестри, да даде на всички нас сила, та макар и да сме по човешки слаби, с Неговата благодат да бъдем силни и годни за царството Божие. Нека да ни даде духовно богатство, та макар и бедни материално, да богатеем все повече в Бога, да сме с богати сърца и души, което има непреходна ценност за нашето спасение и за вечния ни живот. Нека да се стремим да бъдем знатни не за човеците, а за Бога, записани в книгата на живота”.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: г-н Ангел Младенов
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

"Господи, Господи, погледни от небето и виж...""Никой от свързаните с плътски желания..."Велик входПроповед на свещ. НиколайОтпуст

Видео

Проповед на о. Николай Николов

Аудио

Русенска епархия

« предишна новинаследваща новина »