ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов

03 април 2014 19:35, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит и министър Иван Данов

„Всяка епоха трябва да остави след себе си своите храмове. Обществото ни се нуждае от центрове на духовността. Изграждането на православни храмове е идея, около която могат да се обединят българските държавници“ - това беше основното послание на срещата между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов, която се състоя днес в сградата на Светия Синод на БПЦ.

В работната среща взеха участие и началникът на Кабинета на министър Иван Данов г-н Стоян Мирчев, главният секретар на Св. Синод Русенски митрополит Наум, йером. Никанор, който е упълномощен от Св. Синод да движи въпросите, свързани с възстановяването на църковни имоти, подсигуряване и усвояване на средства от европейски и други програми за нуждите на БПЦ, ик. Василий Сарян - член на ВЦС, отговарящ за синодалните имоти, г-н Симеон Пешов - член на Висшия църковен съвет, Александра Карамихалева - началник-отдел „Връзки с обществеността" при Св. Синод.

В хода на разговора бяха набелязани основни проблеми, с които БПЦ и нейните поделения се сблъскват в областта на инвестиционното планиране и по които разчитат на подкрепата на арх. Иван Данов и оглавяваното от него министерство.

Представителите на Българската православна църква предложиха да има национална стратегия за подобряване инфраструктурата до и около манастирите ни, за да се улесни достъпът до тях. Това включва и визия за изграждане и развитие на маршрутите за набиращия популярност поклоннически туризъм.

От своя страна г-н министърът изрази мнението, че в наше време "строежът на български църкви трябва да се възроди".

Проблемите със собствеността на Рилския манастир, ролята на БПЦ за интеграцията на малцинствата, реконструкцията на сградата на Богословския факултет, съдействието от страна на МИП за преодоляване на затруднения, касаещи църковни имоти, както и свързани с кадастъра и урбанистичните процеси, бяха други важни теми, дискутирани по време на срещата с Негово Светейшество патриарх Неофит.

В заключение министър Иван Данов обеща: „Вратите на Министерството на инвестиционното проектиране са винаги отворени за Вас, Ваше Светейшество, и Вашите сътрудници. С каквото можем, ще помагаме!“

 

 

Снимки

Патриарх Неофит и министър Иван ДановСрещата между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов
« предишна новинаследваща новина »