ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейско богослужение в столичния храм "Преображение Господне"

18 октомври 2009 16:07, Софийска митрополия
Храм "Преображение Господне"

На 18 октомври Българската православна църква почита паметта на св. апостол и евангелист Лука и св. великомъченица Злата Мъгленска. По този повод, с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, в неделния ден Знеполският епископ Йоан отслужи божествена св. Литургия в столичния храм „Преображение Господне”. В съслужението с преосвещения епископ взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, и храмовото духовенство.

За молитвеното настроение допринесоха семинаристи от ІІІ клас (отговарящ на Х клас в светските училища) на Софийската духовна семинария, ръководени от г-н Любомир Игнатов, преподавател по източно-църковно пение и типик в духовното училище, които по въведена вече традиция упражняват и усъвършенстват певческите си умения и в този близък до Духовната семинария храм.

Слово за празника произнесе свещеник Валентин Тупаров.

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство епископ Йоан поздрави от името на Негово Светейшество предстоятеля на храма протойерей Василий Сарян за усърдната му работа в църквата като свещенослужител и като председател на църковното настоятелство, благодари на семинаристите, като ги насърчи все така усърдно да изучават църковните песнопения и накрая се обърна към многобройните енориаши с думите: „ Днес, когато сме в предпразненство на преподобния и богоносен светец св. Йоан Рилски, чиито мощи вчера тържествено посрещнахме в Софийска епархия с мнобройно църковно изпълнение и стотици граждани на Перник, нека знаем и никога да не забравяме завета, който ни е оставил той.

Рилският светец ни завеща: да мислим за своето покаяние и изправление на греховете си, да живеем дружно и в любов, в единомислие и мир. Да имаме онова съзнание за покаяние, което да ни води безбедно по пътя на спасението и е вечен залог в Царството Божие”.

Снимка: Мартин Митов
Боряна Николова

 

 

Аудио

София

« предишна новинаследваща новина »