ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВСТЪПИТЕЛНО СЛОВО на Русенския митрополит НАУМ при тържественото му въдворяване

05 април 2014 23:30, Българска Патриаршия
РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ

След като бе тържествено и всерадостно посрещнат в богодаруваната му епархия и в престолния град Русе на 5 април 2014 г., след отправените към него Синодално послание и други приветствия, в катедралния храм "Св. Троица" Главният секретар на Св. Синод на БПЦ-БП Русенският митрополит Наум, в качеството му на новоизбран архипастир на Русенска епархия се обърна към всички присъстващи духовници, официални лица, гости и миряни със следното слово:

 

+ Русенски митрополит НАУМ

 

Встъпително слово на вечернята в катедралния храм „Св. Троица”, Русе

 

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми градоначалници,

Ваши Високопреподобия,

Възлюбени в Господа отци, братя и сестри,

Богу било угодно, в неделята на светата и спасителна Четиридесетница, в която Църквата си спомня подвига на св. Мария Египетска, стъпвайки на тази старославна територия, да поема грижата и отговорността за богоспасаемата Русенска епархия. Да посветя дните на служението си на боголюбивия клир и Божия народ, подвизавайки се във вярата в диоцеза на една старославна катедра.

Оценявайки волеизявлението на епархийскте избиратели, в заседанието си от 23 март 2014 г., Неделя Кръстопоклонна, Светият Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия ме посочи за каноничен архиерей на Русенска епархия, като по този начин ми възложи нелеката и отговорна задача да продължа делото на предишния Русенски митрополит – Негово Светейшество нинездравстващия Български патриарх Неофит, който с много любов и пастирска ревност в продължение на две десетилетия неуморно работеше за благопреуспяването на тази епархия, следвайки примера на своите досточтими и приснопаметни предшественици – Доростоло-Червенските митрополити Григорий, Василий, Михаил и Софроний.

Като отчитам всичко това, с ясно съзнание за възложената ми висока отговорност и за зададените от моите предшественици високи образци на архипастирско служение, от днешния ден и с първата моя богослужба в този свят храм поемам обязаностите на епархийски митрополит на Русенска епархия, за да отдам всичките си сили и опит за доброто и благопреуспяването на всечестния клир и Божия народ в Русенския диоцез. Моля Бога да бъде мой неизменен Наставник и Пътеводител, така че всички ние заедно – клир и народ на богоспасаемата Русенска епархия – да вървим заедно по тесния, но и спасителен път към Божието царство, съграждайки заедно, в единство и единомислие, „Божия дом, който е църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15). Моля Бога и всички вас да съхраняваме завещаното ни от светото Евангелие единство и да бъдем както Сам Христос ни заповядва – „едно стадо и един Пастир” (Йоан 10:16).

Днес получавам архиерейскте инсигнии – кръста и панагията на видните мои предшественици. Носейки ги на гърдите си, ще помня завета на всеки един от тях, положили живота и силите си за благопреуспяването на църковното изпълнение в мир, добра воля и разбирателство.

Оценявайки голямата любов, с която всички вие обдарявахте и продължавате да обдарявате моя пряк предшественик по катедра - Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, ще се старая да му подражавам в дела, разпоредби и взаимоотношения, като моля и всички вас да не ме забравяте в своите молитви!

Божият мир и радостта на Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »