ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРИВЕТСТВЕНО СЛОВО НА РУСЕНСКИЯ ЕПАРХИЙСКИ СЪВЕТ, КЛИРА И МИРЯНИТЕ КЪМ РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ

05 април 2014 22:05, Българска Патриаршия
Архим. Виктор

На 5 април 2014 г., по време на Благодарствения молебен в катедралния храм "Св. Троица" в престолния град Русе, Главният секретар на Св. Синод на БПЦ-БП Русенският митрополит Наум, в качеството му на новоизбран архипастир на Русенска епархия бе топло приветстван от протосингела на Русенска св. митрополия архим. д-р Виктор Мутафов със следното слово:

 

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

От името на Епархийския съвет, клира и християните Ви приветствам с „Добре дошли” в престолния град Русе.

Вашият роден град Варна е наричан „морската столица” на България, а град Русе можем без преувеличение да наречем „дунавската столица” на Родината ни.

Приемете искрените ни синовни благопожелания Вашата архипастирска дейност в богодаруваната Ви Русенска епархия да бъде многолетна, мирна, плодотворна и боговдъхновена.

Владико свети, като новоизбран правоправещ епархийски архиерей този ден е тържествен за Вас, но той е много значителен и за нас – Вашите епархиоти. Тежък е кръстът, който Господ възлага на плещите Ви днес. Неспокойно и кризисно е времето, в което живеем, а светата Църква и нейните служители често биват нападани от злонамерени люде, целящи да смутят душите на православното ни изпълнение.

По думите на някои църковници, архиерейското служение може да се сравни с тесен, стръмен и каменист път. Но дерзайте, Владико! Не сте сам! Предстоящите радости и трудности ще посрещаме заедно с Вас, всички ние – Вашите съработници на Божия виноград – свещениците и християните от епархията. Непрестанно ще Ви напътства и закриля Този, Който измина най-трудния и трънлив път, понасяйки тежкия кръст на изкуплението – Спасителят Христос, принесъл Себе Си като върховна жертва за човешкия род и обещал ни да пребъде до конца мира с всяка вярваща в Него душа.

Всемогъща е Божията десница, неизмерима е и Божията благодат, която немощите лекува и оскъдното възпълва. Тази сугуба благодат, Владико свети, и Вас, и нас ще подкрепя за ползотворна дейност Церкви и Отечеству на пользу, затова, с поглед, устремен напред, смело сложете ръка върху ралото Господне и започнете да браздите угарите на народната душа, оросявайте я с живителните струи на евангелската жива вода и пръскайте щедро с шепите си семената на Божието слово. Бъдете уверен, че Господ Бог ще подкрепи Вашите усилия и усърдие по молитвите на всички нас – Вашите духовни чеда. Посейте семената на славата Божия и те ще покълнат и пораснат, давайки обилен плод на вяра, надежда и любов, единствената, най-сигурна и твърда гаранция за братство между хората и мир на земята. Тук, не на последно място, трябва да отбележим и обстоятелството, че благодарение усилията на двамата единствени експерти по религия в Русе и Разград, Русенска епархия е на първо място в България със 1132-ма ученици, изучаващи „Религия”.

Ваше Високопреосвещенство,

През изминалите години в нашата епархия е била утвърдена една много добра традиция, а именно – на всеки нов Русенски митрополит да се предават архиерейските инсигнии на старославната архиерейска катедра, за да се получи своеобразна приемственост между йерарсите.

На Вашия канонически избор в София, състоял се на 23 март т.г., Вие получихте от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит архиерейския посох, който самият той е получил преди двадесет години при въдворяването му като Русенски митрополит.

Днес в град Бяла от името на Русенския епархийски съвет аз Ви поднесох историческия архипастирски жезъл от 1872 г., който са държали в ръцете си Вашите мастити предшественици, многозаслужилите за народ, държава и Църква митрополити на Доростолската и Червенска епархия – Григорий, Василий, Михаил и Софроний, както и бившият Русенски митрополит и нинездравстващ патриарх Неофит.

Светото Евангелие, на което се поклонихте пред катедралния храм, е било напечатано през 1875 г. и с него са отслужвали св. Литургия споменатите вече приснопаметни митрополити.

Както ни съветва апостолът, нека да помним своите отминали от този свят наставници, да почитаме делата им и да се поучаваме от живота им, нека и всички ние днес си спомним за Вашите предшественици, които с любов се потрудиха на Божия виноград и изпълниха с достойнство своя свещен дълг към Църква, Род и Родина.

Ваше Високопреосвещенство,

Приемете сега и историческите панагия и кръст от 1872 г., предавани от архиерей на архиерей през десетилетията, и като добър пастир на поверения Ви Христов виноград, подкрепян от духовната сила на архиерейския жезъл, ни водете към тучните и злачни пасбища на Господнята нива.

Добре дошли в престолния ни град, Високопреосвещени Владико! На добър час в предстоящия Ви архипастирски подвиг!

На многая и благая лета! Амин.

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архим. ВикторАрхим. Виктор
« предишна новинаследваща новина »