ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В град Варна се проведе международен семинар на тема: „Образователните институции като цел на сектантска дейност”

19 октомври 2009 15:23, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Семинарът

По инициатива на Центъра за проучване на нови религиозни движения и с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил, на 17 и 18 октомври 2009 г. в Духовно-просветения център към храм „Св. архангел Михаил”, гр. Варна, се проведе семинар на тема „Образователните институции като цел на сектантската дейност”. Проявата се осъществи със съдействието на Варненската и Великопреславска св. митрополия и Духовно-просветения център.

Приветствие към присъстващите и участниците отправи Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Семинарът беше открит от проф. д-р Иван Желев, който е сред съорганизаторите на това събитие.

Темите, касаещи актуални проблеми свързани с тоталитарни религиозни движения, разшириха познанията на присъстващите за действащи на и извън територията на България секти.

В първия ден доклади изнесоха: проф. д-р Александър Дворкин (Русия) - на тема „Децата като заложници на тоталитарните секти”, иконом Силвестър Янакиев (Сливенска епархия) на тема „Децата и сектите в България”, д-р Клара Стаматова (Богословски факултет на СУ) на тема „Подходът на вербуващия към учащите”, д-р Мария Иванова (Фондация "Покров Богродичен", София) на тема „Училища по системата на Рудолф Щтайнер”.

На следващия ден - 18 октомври - след светата Литургия в храм „Св. архангел Михаил” семинарът продължи по установената програма.

Г-жа Жанета Жекова, от Центъра за проучване на нови религиозни движения, представи своя доклад „Експанзия на някои нови религиозни движения в образователните структури”. Нейният колега г-н Бисер Божков я допълни със своя доклад на тема „Проникването на нови деструктивни религиозни движения в образователните институции – заплаха за обществото”.

Г-жа Диана Алексиева от гр. Варна изнесе доклад „Халоуин в училищата – предизвикателство срещу традиционната православна култура” с мултимедийна презентация със снимки на организирана от българско училище „Халоуин програма с участието на ученици”.

Г-жа Людмила Савова, една от ярките представители на Центъра за проучване на нови религиозни движения, изнесе заключителния доклад на тема „Добрите перспективи”.

Заключително слово произнесе председателят на „Центъра за проучване на нови религиозни движения" проф. д-р. Иван Желев, след което даде думата на прот. Василий Шаган, който благодари на присъстващите за участието им и подари за спомен на проф. д-р Александър Дворкин спечелилата първо място снимка от конкурса на Ортфото, както и копие от иконата на Пресвета Богородица, изрисувана изцяло със „спрей” на стената на храм „Св. архангел Михаил” от братята Мартин и Светослав Маринови.

Моменти от събитието можете да видите на:

от 17.10.2009 г.

-

- въпроси към проф. д-р Александър Дворкин

- иконом Силвестър Янакиев част 1

- иконом Силвестър Янакиев част 2

- иконом Силвестър Янакиев част 3

- д-р Клара Стаматова част 1

- д-р Клара Стаматова част 2

- д-р Мария Иванова част 1

- д-р Мария Иванова част 2

- д-р Милка Христова

 

от 18.10.2009 г.

- Жанета Дикалова

- Бисер Божков част 1

- Бисер Божков част 2

- Диана Алексиева

- Людмила Савова част 1

- Людмила Савова част 2

- Людмила Савова част 3

Текст и снимки: Борислав Стоев
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Проф. д-р Иван ЖелевПроф. д-р Александър ДворкинИконом Силвестър Янакиев Д-р Клара Стаматова Д-р Мария Иванова Д-р Милка ХристоваГ-н Бисер БожковГ-жа Жанета ДикаловаЧаст от участниците в семинара

Аудио

Варна

« предишна новинаследваща новина »