ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на новия Русенски митрополит Наум при посрещането му на границата на Русенска епархия при гр. Бяла (с подробен ФОТОРЕПОРТАЖ)

08 април 2014 13:16, Русенска митрополия
Посрещането на площада в Русе

Слово при посрещането на границата

на Русенска епархия, гр. Бяла

 

Уважаеми г-н кмет на гр. Бяла,

Ваши Високопреподобия,

Възлюбени в Господа отци, братя и сестри,

 

Радостно вълнение и съзнание за високата отговорност пред Бога за всички вас изпълват сърцето ми в деня, в който за първи път прекрачвам прага на богохранимата Русенска епархия като неин каноничен архиерей, избран от благочестивото паство и от Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия! Смирено и добросъвестно се подчинявам на волята Божия – да поема грижата за възрастването в Господа на този богоспасаем виноград.

На Русенската архиерейска катедра наследявам високоуважавани и именити йерарси, които десетилетия наред са полагали здрави основи на духовността и църковната просвета в тази епархия. От техния пример неизменно ще се ръководя и аз във всяко свое решение и действие за доброто на поверения ми клир и Божи народ, за нашето общо – по думите на св. апостол Павел – усъвършенстване, „докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий… до пълната възраст на Христовото съвършенство” (Еф. 4:13).

Св. Православна църква винаги е учила, че за Божия народ епископът е образ на Христос. В него – избрания от народа и определен от Бога легитимен извършител на евхаристийната жертва – се заключава и единството на Църквата на всяко място, както ни е завещал още през второто столетие богоносният наш отец св. Игнатий Антиохийски: „Всички следвайте епископа така, както Иисус Христос – Отца! … Нека ви води онази… Евхаристия, която се отслужва от епископа или от онзи, на когото той я е поверил…” (Послание до смирненци, 8: 1-2).

Такава е, възлюбени, волята Божия, такова е и спасителното учение на Църквата – да бъдат всички в единство: епископът, всечестният клир и Божият народ, та заедно да прославят Господа и Бога нашего и заедно да съграждат „Божия дом, който е църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15). Нека и ние неизменно пазим това единство, та да можем някога да кажем – заедно с апостола – „с добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих”. Божият мир да бъде с всички нас!

Приемайки историческия жезъл на маститите свои предшественици, оставам с упование в Бога, Господнята милост и благословение да ме подкрепят през дните на служението ми като митрополит на древлепросиялата Русенска епархия. Амин!

Снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Посрещането на площада в РусеПосрещането на площада в РусеПосрещането на площада в РусеПосрещането на площада в РусеПосрещането на площада в РусеИзпълнение на Химна на Република България пред Катедралния храмБлагодарствен молебен в Катедралния храмОфициалните лицаДелегацията от Епископията на Гюргево, РумънияАрхимандрит Дионисий прочита Патриаршеското и Синодално посланиеАрхимандрит д-р Виктор отправя приветствено слово от името на Епархийския съвет, клира и мирянитеМитрополит Наум произнася своето встъпително словоОбластният управител на Област Русе Венцислав Калчев отправя своето приветствиеМитрополит Наум изслушва отправените му приветствияСтилизирана карта на Русенска епархия - дар от Областния управител на Област РусеПриветствие на кмета на Община Русе Пламен СтоиловНегово Високопреосвещенство Русенски митрополит НаумНегово Високопреосвещенство Русенски митрополит НаумПриветствие от епископа на Никополската католическа епархия Петко ХристовНегово Високопреосвещенство благославя вярващитеРодителите на Негово ВисокопреосвещенствоМоменти от вечернятаМоменти от вечернятаМоменти от вечернятаСнимка на Негово Високопреосвещенство с делегацията от епископията на ГюргевоНегово Високопреосвещенство влиза за пръв път в митрополитската си резиденцияПрием в митрополитския салон за официалните гостиПрием в митрополитския салон за официалните гостиПрием в митрополитския салон за официалните гостиМоменти от утренятаВземане време преди литургиятаМоменти от Св. ЛитургияАрхидякони - гости от РумънияНачалото на Св. ЛитургияНачалото на Св. ЛитургияМоменти от Св. ЛитургияМоменти от Св. ЛитургияНегово Високопреосвещенство Теодосий, архиепископ на Томи, РумънияМоменти от Св. ЛитургияДякон Иван ПетковАрхимандрит ДионисийВеликият входВеликият входВеликият входВеликият входВеликият входНегово Високопреосвещенство митрополитът на Димотика, Орестиада и Суфли ДамаскинОфициалните гостиМоменти от Св. ЛитургияДяконитеТехни Високопреосвещенства Русенски митрополит Наум и Варненски и Великопреславски митрополит Иоан
« предишна новинаследваща новина »