ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово-тост на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум по време на официалния обяд

08 април 2014 13:30, Русенска митрополия
Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми градоначалници,

Ваши Високопреподобия,

Обични в Господа отци, братя и сестри,

В този тържествен ден на моето встъпване на Русенския митрополитски престол, имам честта и удоволствието да приветствам всички вас, преподавайки ви и отеческия поздрав и благослов на Светейшия наш отец – Неофит, Патриарх Български, когото вие добре познавате, обичате непресторено и винаги ще помните като доскорошен архипастир на православните християни в този прекрасен град и в тази епархия.

Избирането ми за негов наследник по катедра приемам едновременно като Божи жребий и като висока отговорност – отговорност не само за делото на Българската православна църква в Русе и Русенска епархия, но и за общото благопреуспяване на този прекрасен край от нашето Отечество и утвърждаването на традиционно доброто му име като място на етническа и религиозна толерантност.

Както каза днес в своето слово протосингелът на Русенската св. митрополия архимандрит Виктор, ако моят роден град Варна се счита за морска столица на България, то ние безспорно можем да кажем, че гр. Русе е дунавската столица на родината ни.

С ясно съзнание за вековните религиозни и културни традиции на един от най-космополитните наши градове, поемам управлението на Русенска епархия с послание към всички вас за мирно съвместно съжителство и сътрудничество както с общинската власт във всички населени места в границите на епархията, така и с всички официално представени в града и в епархията вероизповедания. Надявам се, че с общи усилия ще допринасяме и занапред за просперитета на града и региона, утвърждавайки името на Русенска митрополия като благонадежден партньор във всяко добро начинание.

Моля Всеподателя Бога, неизменно да благоволи към всички нас, Неговите чеда, и да укрепва силите и способностите ни във всяко богоугодно дело. Наша обща грижа и отговорност – независимо от някои различия – е да съхраняваме повереното ни от Него творение, да пазим мира и добросъседството, да отстояваме вековните общочовешки и общокултурни ценности и всеки ден да прибавяме по нещо към изобилно даряваните ни от Него блага.

Благодаря още веднъж на всички вас, които ме уважихте в днешния исторически за Българската православна църква ден.

Признателен съм за уважението на представителите на държавната власт, гостите от Поместни православни църкви, присъстващите духовници от инославни вероизповедания, клириците и миряните от Русенска епархия.

Още веднъж бих искал да отправя своята благодарност и към всички близки и познати, дошли тук от различни краища на страната ни, и особено на онези, пристигнали от родния ми град Варна.

За спомен от този паметен ден приемете по един скромен дар от Русенската св. митрополия и нека останем с очакването, че заедно и за в бъдеще ще споделяме много други радостни поводи и събития.

Вдигам тост за вас, драги сътрапезници! Бъдете живи и здрави! На многая и благая лета! Амин!

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум
« предишна новинаследваща новина »