ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено честване патронния празник на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

19 октомври 2009 19:15, СДС
Празнична вечерня в семинарския храм

Днес, 19 октомври – деня, в който светата Православна църква почита паметта на преподобния и богоносен отец и всебългарски небесен покровител свети Йоан Рилски Чудотворец, Софийската духовна семинария тържествено чества своя патронен празник.

В навечерието на празника в семинарския храм вечерня с петохлебие отслужи Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ, в съслужение с ректора на Семинарията Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, архимандрит Теофан, семинарското духовенство и свещеници от столицата и страната. Молитвено участие в богослужението взе Знеполският еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

По традиция в чест на празника новопостъпилите семинаристи се въвеждат в първата степен на църковнослужението. По време на вечерното богослужение епископ Наум пострига семинаристите от І редовен и І паралелен курс за четци, певци и свещоносци. Всеки един от новите иподякони, със запалена свещичка в ръка, прочете част от апостолско четиво в знак, че започва своето служение в св. Православна църква.

Богослужбата бе огласена с източноцърковни песнопения от сборна певческа група с ръководители преподавателите г-н Л. Игнатов, г-н Т. Костов и г-н Л. Вълков. Под ръководството на преподавателя г-н К. Кирилов се включи и четиригласният хор от семинарсти от І до V курс, който изпя просителната ектения и отпуста.

Вечерното богослужение завърши със слово на Негово Преосвещенство епископ Наум, в което той изтъкна: „Всеки, който е завършил Софийската духовна Алма матер, се е научил как да пази светата Православна вяра и как да я преподава на останалите, научил се е на любов към Бога, към света Богородица и към светиите и на всичко онова, което прави от човека истински православен християнин и духовник”. Преподавайки благословение от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, епископ Наум поздрави отец-ректора Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, като му пожела ползотворно и благословено от Бога служение, за да се продължи традицията на Софийската духовна семинария да създава достойни кадри на Българската православна църква.

В ранното утро на днешния ден радостен камбанен звън възвести началото на тържественото богослужение в празнично украсения и изпълнен с множество богомолци семинарски храм. Светата божествена Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум. В съслужение с него бяха Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, ректор на Софийската духовна семинария, високопреподобните архимандрити Теофан и Дионисий, йеромонах Зотик, изпълняващ длъжността предстоятел на подворието на Руската православна църква в София, ставрофорен свещеноиконом Николай Коцев, предстоятел на храм „Св. Седмочисленици”, протойерей Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне”, ефимериите при семинарския храм свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, йеродякон Исаак, свещенослужители от столицата и страната.

Официални гости на празника бяха доц. д-р Емил Трайчев, декан на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, и преподаватели от факултета, г-жа Ваня Кастрева, началник на РИО София – град към МОМН, г-жа Ваня Станчева, експерт по религия в РИО – София град и др.

За живота и духовния подвиг на великия Рилски пустинножител проповед изнесе възпитаникът на Семинарията от V курс Петко Александров.

В края на св. Литургия Стобийският епископ Наум най-напред прочете от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим поздравителен адрес до ректора на Софийската духовна семинария Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, в което Негово Светейшество сърдечно честити от свое име и от името на Св. Синод патронния празник на Семинарията и молитвено пожелава Бог да дарува на нейния ректор, преподавателите, служителите и учениците „здраве и доброплодни успехи в служението на просветното дело на светата ни Църква и Отечество”. След това епископ Наум в своето слово пожела на отец-ректора и на преподавателския състав все така усърдно да се трудят за благоустрояването на Семинарията и за успеха на църковно-просветното дело, а на семинаристите - внимателно да усвояват преподаваното им учение, за да могат те самите да го преподават и със своите дела да бъдат в полза на Църквата и Родината.

„ Преподобни отче Йоане, неизменно почитаме твоята памет, защото ти се молиш за нас пред Христа, нашия Бог” – с тези думи започна своето вълнуващо слово Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, в което по-нататък изтъкна, че ние, православните българи, изпитваме особено силно чувство на духовна радост за това, че сме дали на света такъв герой на духа, какъвто е днес честваният св. Йоан Рилски Чудотворец. „Нека неговата вяра – каза архим. Сергий - бъде наша вяра, нека неговата любов към Бога бъде наша любов и наша светлина, която той взе направо от Бога и озари своя манастир, целия български народ и нашата Духовна семинария.” Архим. Сергий изказа най-сърдечна благодарност на Негово Светейшество патриарх Максим, на Св. Синод на БПЦ и на епископ Наум за отслужената от него архиерейска богослужба, като му пожела здраве, духовни успехи и плодотворно архипастирско служение.

Светата богослужба завърши с трикратно многолетствие, което заедно изпяха духовенството, семинаристите и богомолният народ.

След това празникът продължи с тържество в киносалона на Семинарията. Годишния доклад изнесе преподавателят по църковно право в Семинарията г-н Симеон Дивчев. Той се спря задълбочено на изворите за живота и подвига на Рилския пустинножител: житиеписните творби, службите, песенно-поетическите произведения и химнографските композиции. Г-н Дивчев подчерта и значението на Рилския манастир като най-голямото религиозно и просветно средище на българската национална духовност от Средновековието до днес.

Традиционният празничен концерт–рецитал на възпитаниците на Софийската духовна семинария този път подготвен от преподавателите

г-н Калин Кирилов и г-н Георги Георгиев и включваше изпълнение на семинарския хор на религиозни стихове и песни, а също така и на народни песни от различни краища на страната.

По време на тържеството бяха прочетени и лично поднесени поздравления, приветствени слова и адреси по повод патронния празник на Софийската духовна Алма матер от името на ректора на Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий” прот. Добромир Костов, от началника на РИО София-град към МОМН г-жа Ваня Кастрева и др.

Честваният днес в духовна радост и светлина празник е установен в прослава на откриването на светите мощи на богоносния Рилски чудотворец и пренасянето им от Рилския манастир в Средец, което според житието му в Синодалното издание от 1974 г. на “Жития на светиите”, е станало на 19 октомври. Няколко десетилетия, предполага се около 980г., след като блаженият Божи угодник починал, той се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в гр. Средец /дн. София/. Като отворили гроба, те видели нетленно и благоуханно тялото му. Прославяйки Бога, с почести те пренесли светите мощи в София.

През 1183г., при поредната унгарско-византийска война, унгарците завземат София и пренасят в тогавашната си столица Остригом мощите на светеца, но поради случилите са при ковчега със скъпоценната реликва знаменателни чудеса, те решават, че светецът трябва да почива на родна земя и го връща в София с големи почести.

За да укрепи столицата на Второто българско царство, в 1195г., цар Асен І тържествено пренася мощите на свети Йоан в Търново, където остават в продължение на почти три десетилетия, а през 1469 година са върнати в Рилския манастир, където поклонението пред тях на вярващите християни не само от България, а от целия православен свят, не секва и до днес.

По писмените свидетелства за пренасяне мощите на св. Йоан Рилски, между които най-известни са пространното житие, съставено от св. патриарх Евтимий и разказа на Владислав Граматик за връщане мощите на светеца от Търново в Рилската света обител, съдим че пренасянето на светите мощи на преп. Йоан Рилски чудотворец се е превръщало в голямо църковно-народно събитие. За това свидетелстват и множеството манастири, църкви и параклиси на името на светеца, издигнати по местата, от където е преминавало литийното шествие. А това говори за значението, което имат за вярващите мощите на великия Рилски пустинножител като несекващ извор на изцеления и дивни чудеса, на жива връзка с духовния свят на небето.

 

Поздравителните адреси по повод патронния празник на Семинарията от:

Негово Светейшество патриарх Максим, Ректора на Пловдивската семинария прот. Добромир Костов и от г-жа Ваня Кастрева, началник на РИО София -град към Министерство на образованието, младежта и науката, можете да видите по-долу.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Християн Ганев, Георги Георгиев, Александър Александров и Здравко Кънев
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПразнична вечерня в семинарския храмПострижение на семинаристите - първокурснициПострижение на семинаристите - първокурснициПострижение на семинаристите - първокурснициПострижение на семинаристите - първокурснициГ-н Симеон Дивчев произнася докладПразничният концертПразничният концертПразничният концерт

Аудио

СДС

Файлове

« предишна новинаследваща новина »