ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в град Перник

19 октомври 2009 23:08, Софийска митрополия
храмов празник в Перник

На 19 октомври, когато Православната църква чества най-тържествено паметта на св. Йоан Рилски, гражданството на Перник празнува своя официален празник, който води началото си от 90-те години на ХХ век.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим неговият викарий Знеполски епископ Йоан оглави празничната св. Литургия в храм „Св. Йоан Рилски” в града. В съслужение с него в литургията взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, братството на Дивотинския манастир, водено от игумена йеромонах Пахомий, храмовото духовенство и дякон Иван Петков. Храмът „Св. Йоан Рилски", който преди два дни получи частица от нетленните мощи на Рилския чудотворец, беше препълнен с богомолци, които искаха да приемат духовното благословение на светеца. В св. Литургия взеха молитвено участие областният управител Иво Петров, председателят на Общинския съвет Добри Митрев, кметът на Перник Росица Янакиева и нейният заместник Иванчо Христов. По време на св. Литургия за първи път, след дълги години прекъсване на традицията, Символът на вярата прозвуча съборно изповядан от всички християни в храма.

Негово Преосвещенство епископ Йоан произнесе прочувствена проповед, в която припомни равноангелското житие на Рилския пустинник и подчерта безпримерния му подвиг за моралните устои на съвременното ни общество. В словото си епископът акцентира върху възможността да се положат усилия за въвеждане на вероучението в училищата като задължителен предмет: „Дошло е време, това да зависи от желанието на общинското ръководство и от директорите на училищата", каза той. Като преподаде първосветителски благослов от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим на общинското ръководство, гражданството и тружениците в Перник, еп. Йоан благопожела: „Поздравявам, обични в Господа братя и сестри, всички вас в днешния празник и молитствам Бог по молитвите на св. Йоан да пази този град от беди и злощастия, от скръбни обстоятелства и да укрепва всеки от вас в православната вяра!"

След това викарният епископ като именник на този ден получи специално поздравление от Софийската света митрополия. Архимандрит Григорий прочете поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим с пожелание за „дълго служение на полето на Божията нива”. Празнично шествие тръгна от църквата, за да поднесe цветя и венци пред паметника на св. Йоан Рилски в центъра на града и с това да започне официалното откриване на празничния ден от президента на РБ Георги Първанов.

 

 

Снимки

Храмов празник в ПерникХрамов празник в ПерникХрамов празник в ПерникХрамов празник в ПерникХрамов празник в ПерникХрамов празник в Перник
« предишна новинаследваща новина »