ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ТРИТЕ КОМИСИИ на църковния Национален конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” - 2014 успешно завършиха своята работа

10 април 2014 16:39, Българска Патриаршия
Комисията по фотография

На 9 и 10 април 2014 г. в сградата на Св. Синод в София се състояха заседанията на трите комисии на църковния Национален конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” - 2014, които според регламента на конкурса разгледаха всички постъпили творби в категориите "Литература", "Изобразително изкуство" и "Фотография".

На 9 април заседаваха две от комисиите в състав:

ЛИТЕРАТУРА:

1. Доц. д-р Татяна Борисова

2. Свещ. Сергей Павлов

3. Г-жа Кина Златева

4. Д-р Десислава Панайотова

и

ФОТОГРАФИЯ:

1. Г-н Атанас Димитров

2. Г-жа Нина Комарова

3. Г-жа Весела Игнатова

4. Г-жа Пенка Христова.

На 10 април, поради изключително високия брой постъпили творби на деца и ученици от всички възрастови групи, цял ден заседава комисията по ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО:

1. Доц. Йордан Йорданов

2. Г-н Антоний Димитров

3. Г-н Евгений Цанов.

В подкрепа на тяхната работа се включиха ставр. ик. д-р Захарий Дечев, д-р Десислава Панайотова и Пенка Христова - служители в синодалния Културно-просветен отдел.

От периода след комунистическото управление в България това е първият Национален конкурс, организиран по решение на Св. Синод, който мотивира с темата за Възкресение Христово деца от всичи епархии на БПЦ да мислят и творят в име Божие. Пристигналите в Културно-просветния отдел произведения показаха, че тази цел на конкурса е изпълнена.

Трите журита разгледаха множество творби, от които проличава, че техните автори - най-младите членове на светата ни Църква, децата и учениците - осъзнават екзистенциалното значение на Христовите изкупителни страдания за нас и са благодарни за Христовото възкресение, което на целия човешки род носи победна радост и сила, решимост за борба с греха, и най-вече любов с надежда за вечен живот. Детските произведения предизвикаха у членовете на комисиите голямо удовлетворение от това, че в тях са изразени благоговейни религиозни чувства, вълнували и преобразявали в добро и светост православните християни от всички времена.

В категорията ЛИТЕРАТУРА постъпиха творби на общо 255 ученици - 172 участника с проза и 83 участника с поезия. Някои от тях бяха изпратили повече от една творба.

В категорията ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО са регистрирани над 1450 творби.

В категорията ФОТОГРАФИЯ се включиха 44 участника.

Всички комисии работиха с искрена радост, породена от констатираната голяма активност на българските деца и в България, и в чужбина, на техните преподаватели, възпитатели и родители!

Очаквайте обявяването на имената на победителите, които успяха да достигнат призовите места, благодарение на придържането си към темата на конкурса, както и на духовността, вярата, красотата и изрядността в догматическо отношение на своите творби!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова, Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Синодната палатаСинодната палатаКомисията по фотографияПредседателят на комисията- Атанас ДимитровКомисията по фотографияКомисията по литератураКомисията по литератураКомисията по литератураКомисията по изобразително изкуствоКомисията по изобразително изкуство Комисията по изобразително изкуство Комисията по изобразително изкуствоПатриаршеската катедрала
« предишна новинаследваща новина »