ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Яковова св. Литургия ще бъде отслужена в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” в град Видин

20 октомври 2009 13:25, Видинска митрополия
Катедрален храм „Св. Вмчк Димитър Солунски” гр. Видин

ОБЯВА

На 25 октомври (неделя) в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан от 9,00 ч. ще бъде отслужена Яковова св. Литургия. Чинът на Якововата св. Литургия се отслужва веднъж годишно.

Приканват се благочестивите християни да вземат молитвено участие в богослужението.

Св. Литургия ще бъде отслужена от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит.

От ръководството на храма.

 

В чина на Якововата св. Литургия има някои особености, които я различават от останалите две литургии, които са от византийския тип – Златоустовата и Василиевата. Якововата св. Литургия е от йерусалимски тип и при нея епископът служи без отличителните за архиерея сакос, панагия и митра, както и без дикири и трикири, а само с фелон. Проскомидията се извършва в пълно мълчание, без да се казват молитви. По време на Малкия вход освен Евангелието се изнасят и Апостолът и Паримийникът. Преломяването на св. Хляб също е различно, както и самото причащаване на народа. Хората взимат претворените Дарове поотделно – отделно Тялото Христово и отделно отпиват от св. Потир.

Както при повечето древни литургични чинове, и ядрото на Литургията на св. ап. Яков несъмнено е апостолско по произход. Тя е написана на гръцки език, по-точно на формата му, използвана в Йерусалим през ІІ век.

Сред най-ранните преводи на Якововата св. Литургия е този на старобългарски език, направен от св. патриарх Евтимий Търновски.

Използваният днес чин на служение на Якововата св. Литургия е по направения от Левкийски епископ Партений през 1948 г. превод от оригинала. В началото на 90-те години на ХХ в. г-н Любомир Игнатов, преподавател по източно-църковно пение и типик в Софийската духовна семинария, е написал мелописанието (музика с невмени знаци) на V глас.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Видин

« предишна новинаследваща новина »