ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

175 години от освещаването на храм

20 октомври 2009 14:12, Великотърновска митрополия
По време на св. Литургия

На 17 окотомври 2009 г. жителите на село Лесичарка, Габровска духовна околия, отбелязаха свой скъп и духовно важен празник - 175 години от построяването на храм „Св. Параскева - Петка Търновска”.

Още от ранна утрин в църквата се бяха събрали много енориаши и гости на село Лесичарка, които очакваха с трепет пристигането на своя епархийски архиерей - Великотърновския митрополит Григорий, който за благословение на християните носеше частица от мощите на всебългарския покровител св. Йоан Рилски.

С тържествен камбанен звън се постави началото на архиерейската света Литургия, в която взеха участие свещениците Тодор Тодоров и Руслан Личев. Молитвено участие в богослужението взеха прот. Валентин Калев, председател на храм „Св. Параскева - Петка Търновска” в село Лесичарка, прот. Йонко Веселинов и прот. Станислав Хубчев. Жителите на село Лесичарка и гостите на техния скъп празник благоговейно се поклониха на мощите на Рилския светец, поставени в ювелирно изработена мощехранителница, и молитвено участваха в божествената св. Литургия. По време на литургията архиереят подари нов св. антиминс, който подмени стария, датиращ от 1875г.

След края на службата Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий подчерта в своята проповед духовната важност на храма във всяко едно населено място и пожела на мнозина да се завръщат по родните места и да посещават своите църкви там. Преди да бъде раздадена анафората за благословение на миряните, бе извършен водосвет и осветен корбан - благодарност към Бога за всичките Му благодеяния към селото и неговите жители.

Похвален е трудът на председателя на храм „Св. Параскева - Петка Търновска” - прот. Валентин Калев, който по повод 175-годишния юбилей на църквата в село Лесичарка издаде вестник „Светлина в леса”, в който подробно се описва историята на храма. Приложени са имената на всички преждеслужили 23-ма енорийски свещеници, църковните настоятелства, певците и църковнослужителите, допринесли със своя труд за развитието и красотата на храм „Св. Параскева - Петка Търновска”. Във вестника са публикувани и много снимки на лица и документи, свързани с историческото минало на този духовен център на село Лесичарка. През цялата 175-годишна история всички тези хора са оставили своя отпечатък и своя принос за увековечаването на този храм.

След края на богослужението празникът на село Лесичарка продължи с изпълнения на габровския духов оркестър и танцов състав „Боженци” към читалище „Габрово”. Беше представена и изложба с творби на деца от школата по енкаустика в град Габрово.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

175 години храм "Св. Петка Търновска", с. ЛесичаркаЦърквата е изпълнена с богомолци Новият св. антиминсЮбилеен вестник "Светлина в леса" - с. Лесичарка

Аудио

175-годишнина на храм

« предишна новинаследваща новина »