ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

100-годишен юбилей на храм „Св. Йоан Рилски”, с. Острица, Русенска област.

20 октомври 2009 14:27, Русенска митрополия
начало на св. литургия

На 19 октомври - деня, в който честваме паметта на покровителя на българския народ преп. Йоан Рилски Чудотворец - с празнично архиерейско богослужение, отслужено от Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков, бе отбелязан стогодишният юбилей от освещаването на храм „Св. Йоан Рилски”, с. Острица, Русенска област.

Храмът е изграден през 1907 г. с доброволни пожертвования от всички жители на селото. Всеки се включил с каквото може в богоугодното дело: някои подарили на храма ниви, други помогнали с труд или с материали. Иконостасът е изработен в селото, а иконите - в гр. Попово. Освещаването било извършено през 1909 г. от тогавашния Доростолски и Червенски митрополит Василий, за което има мемориален надпис на иконостаса. Храмът е скромен, но се поддържа в добър външен и вътрешен вид.

Богослужението беше уважено от кмета на община Две могили г-н Драгомир Дамянов и от кмета на с. Острица. Гост от Русе беше свещ. Николай Николов, а клиросен певец - Милен Бакалов. Негово Преосвещенство произнесе проповед, след което беше представена кратка история на храма. Извършен беше водосвет и осветени приношенията на християните, които в голям брой бяха дошли да уважат тържеството.

Текст и снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

икона на св. Иоан Рилски на фасадата на храмаМемориален надпис за освещажането на храма - 1909 г.момент от св. литургиямомент от св. литургияводосветвъншен вид на храма

Аудио

Русенска епархия

« предишна новинаследваща новина »